STRES VE POLİSİ ETKİLEME DURUMU - ÇİMEN, M. AKİF (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi Stres ve Polisi Etkileme Durumu (Elazığ İli Örneği) M. Akif ÇİMEN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Ocak -2003, Sayfa: 203 Stres, günümüzde yoğun olarak kendisini hissettiren, hayatımızın doğal bir parçası olan ve giderek daha fazla hayatımızda yer bulan bir kavramdır. Stres günlük kullanıma giriş biçimiyle hayatı güçleştiren ve sağlığı bozan bir durum olarak değerlendirilmektedir. İşte ve iş dışında tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalınması bireylerde strese yol açar. Polis, kanunlarda belirtilen görevleri yerine getirirken bir çok zorlukla karşılaşır. Bu zorluklar, toplum düzenini sağlama görevini yerine getirirken bazen insanların özgürlüklerini kısıtlamaya varan yaptırımları uygulama görevlerini üstlenmelerinden kaynaklanmaktadır. Kanunlarda belirtilen görevleri yerine getiren polis bunu yaparken ast üst ilişkileri, toplumsal olaylarda vatandaşla karşılaşma durumlarında haksız eleştirilere maruz kalması, görev kaynaklı sorunların neden olduğu stresi her an için yaşamaktadır. Halkın güvenliğinin yanı sıra, devleti temsil görevi nedeni ile hedef olma ihtimalinin yüksekliği, sorumluluğun ve buna bağlı olarak da stresin artmasına etki eder. Emniyet Teşkilatında çalışan polisleri etki altında bırakan çok farklı stres kaynakları bulunmaktadır. Bu araştırma ile polislerin stres kaynaklarının neler olduğu, stresle başa çıkmada hangi yöntemleri kullandıkları ve hangi stres belirtilerini gösterdikleri saptanmaya çalışılmıştır.IV Araştırmada betimsel tarama (survey) modeli kullanılmıştır. Araştırmaya katılan polislerin görüşlerine başvurulmuş, bunun için bir anket geliştirilmiştir. Yapılan araştırmalar ve literatür taraması sonucunda hazırlanan anket, Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan polis memurları ve amirlerine uygulanmıştır. Polislere dağıtılan anket sayısı 1100'dür. Bu anketlerden 1000 tanesi geri alınmış ve 79 tanesi prosedüre uygun doldurulmadığı için 921 tanesi değerlendirilmeye alınmıştır. Anketten elde edilen veriler SPSS for Windows 10.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında, Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan polislerin stres kaynaklarından orta düzeyde etkilendikleri, stresle başa çıkma yöntemlerini orta sıklıkla kullandıkları, ankette sayılan stres belirtilerini kendilerinde az gözledikleri belirlenmiştir.
Effects of stress on police
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Kamu Yönetimi; Public Administration