İçi ve Dışı Plazma Sprey Yöntemiyle Cr3C2 Kaplanmış Egzoz Borusunun İncelenmesi - Şap, Serhat; Hazar, Hanbey (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada dizel bir motorun egzoz borusunun iç ve dış kısımları plazma sprey yöntemiyle, krom karbür (Cr3C2) malzeme ile 100 mikron kalınlığında kaplanmıştır. Egzoz borusunun krom karbür (Cr3C2) malzeme ile kaplanmasıyla hem iç hem de dıştan etki eden, kimyasal ve fiziksel çözücü ve deformasyona uğratıcı faktörlerin etkisi azaltılmıştır. Seçilen kaplama malzemesinin korozyon direnci yüksek olduğu için egzoz manifoldu, egzoz borusu ve susturucunun çevresel şartlardan dolayı oluşacak korozif deformasyonun önüne geçilmiştir. Elde edilen sonuçlar, içi ve dışı kaplanmış egzoz borusunun malzeme ömrünün standart egzoz borusuna göre arttığını göstermiştir.