PREMATÜRE DOĞUMUN GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ ÜZERİNE ETKİSİ - ÇAKIR, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2023)
Gelişimsel kalça displazisi (GKD), çocukluk çağının en sık görülen kas iskelet sistemi anomalisidir; eğer saptanamaz ve tedavisiz bırakılırsa, hastada kalıcı deformitelere ve artroza yol açabilir; ayrıca, iş gücü kaybına ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Tedavinin başarısını belirleyen en önemli etmen, tanının erken konmasıdır. Yaşamın ilk aylarında tedavi edilmesi durumunda sekelsiz iyileşmesi mümkün iken, geç kalınmış olgularda tedavide ciddi zorluklarla karşılaşılır ve sekeller kalır. Günümüzde GKD tanısında ve takibinde ultrasonografi en sık kullanılan radyolojik yöntem olup, erken dönemde fizik muayene ve konvansiyonel radyografi ile saptanamayan displaziler US ile saptanır hale gelmiştir. Anteroposterior radyografiler ise altı aydan büyük bebeklerde tanı için önceliklidir. Prematüre (Preterm) doğumların GKD üzerine etkisi tartışmalıdır. Erken doğumun GKD için bir risk faktörü olduğunu öne süren çalışmalar olsa da, etkisinin olmadığını öne süren çalışmalarda mevcuttur. Bizim çalışmamızdaki amaç 2021 ocak -2021 aralık tarihleri arasında ultrasounografi ile taradığımız bebeklerde prematüre doğumun gelişimsel kalça displazisi üzerine etkisini güncel literatürlerle karşılaştırarak bilime katkı sağlamaktı. Sonuç olarak; preterm doğumun Gelişimsel kalça displazisi açısından risk faktörü olmadığı görüldü.

Developmental dysplasia of the hip (DDH) is the most common musculoskeletal anomaly of childhood; if left undetected and untreated, it can lead to permanent deformities and arthrosis in the patient; it also causes loss of work force and a decrease in the patient's quality of life. The most important factor determining the success of treatment is early diagnosis. If it is treated in the first months of life, it is possible to heal without sequelae, but in delayed cases, serious difficulties are encountered in the treatment and sequelae remain. Today, ultrasonography is the most commonly used radiological method in the diagnosis and follow-up of DDH, and dysplasias that cannot be detected by physical examination and conventional radiography in the early period have become detectable by US. Anteroposterior radiographs are primary for diagnosis in infants older than six months. The effect of premature (preterm) births on DDH is controversial. Although there are studies suggesting that preterm birth is a risk factor for DDH, there are also studies suggesting that it has no effect. The aim of our study was to contribute to science by comparing the effect of premature birth on developmental dysplasia of the hip in babies screened by ultrasonography between January 2021 and December 2021 with the current literature. In conclusion; It was observed that preterm birth was not a risk factor for developmental hip dysplasia.
Effect of premature birth on developmental hip dysplasia
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji