Tavuk etleri ve tavuklardan izole edilen Salmolella entrica subsp. entrica serovar Enteritidis suşlarının faj tiplendirilmesi ve pulsed-field gel electrophoresis ile analizi - Kalender, Hakan; Şen, Selahattin (My University, 2008)
Bu çalışma tavuk ve tavuk etlerinden izole edilen Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis (S. Enteritidis) suşlarının Pulsed-Field Gel Electrophoresis (PFGE) ve Faj tiplendirme yöntemleriyle tiplendirilmesi amacıyla yapıldı. Toplam 38 S. Enteritidis suşu XbaI restriksiyon enzimi kullanılarak PFGE yöntemiyle tiplendirildi. Tiplendirme sonucunda 7 farklı bant profili elde edildi. Analiz edilen 38 S. Enteritidis suşunun 27 sinde (%71) aynı PFGE bant profili (XI) saptandı. Tüm suşlar arasındaki genetik benzerlik % 85 bulundu. Faj tiplendirme sonucunda 38 suşun 15’i (% 39.4) S. Enteritidis PT4 (Faj Tip 4) olarak tiplendirildi. Suşların % 18.4’i PT7, % 13.1’i PT16, % 10.5’i PT1, % 7.8’i PT6 ve % 2.6’sı PT35 faj tipinde bulundu. Suşların 3’ünün faj tipi belirlenemedi. Farklı faj tipindeki (PT1, 4, 6 ve 7) suşlarda aynı PFGE profili (X1) saptandı. Bu çalışmanın sonuçları Türkiye’de tavuk orijinli S. Enteritidis suşları arasında bir genetik ilişkinin olduğunu göstermektedir. İnsan ve hayvan izolatları arasındaki genetik ilişkiyi ortaya koymak için ilave çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Gıda analizleri; izolasyon; bakteriyofajlar; kademeli jel elektroforezi; tavuk eti; Salmonella enterica