Diş Hekimliği Fakültesi Preklinik Öğrencilerinin HIV/AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi - Ataş, Osman; Yildirim, Tuba Talo (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, Fırat ve Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin; human immunodeficiency virus (HIV)/acqui- red immunodeficiency syndrome (AIDS) ile ilgili genel bilgi düzeyle- rini, bilgi edinme şekillerini, HIV/AIDS’in bulaş yollarını, HIV/AIDS’li kişilere karşı tutumlarını demografik verilerle birlikte de- ğerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Fırat ve Dicle üni- versitesilerin diş hekimliği fakültelerinde öğrenim görmekte olan 1. ve2. sınıf toplam 288 öğrenciye HIV/AIDS ile ilgili 35 sorudan oluşan anket formları uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi, SPSS 21,0 for Windows programında Pearson ki- kare testi kullanılarak yapılmıştır. Bu analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: HIV/AIDS’in anne sütüyle bu- laşabileceği sorusuna erkek öğrencilerin %20,3’ü kız öğrencilerin %8,5’i “evet” olarak yanıtlamışlardır (p=0,013). Okudukları sınıfa göre değer- lendirildiğinde ise, 1. sınıf öğrencilerin %3,6’sı, 2. sınıf öğrencilerin%6,2’si sivrisinek ısırması ile HIV/AIDS bulaşabileceği ile ilgili soru- sunu “evet” olarak işaretlemişlerdir (p=0,038). Derslerdeki HIV/AIDS konusunda bilgilendirme önemlidir ile ilgili sorusuna 1. sınıf öğrencileri%90,9, 2. sınıf öğrencilerinin ise %77,5’i “evet” yanıtı vermiştir (p=0,013). Öğrencilerin %30,6’sı HIV/AIDS’li olduğunu bildikleri kimse ile aynı evi paylaşmayacağını, %56,6’sı ise HIV/AIDS’li olduğunu bil- dikleri kimseyi tedavi etmeyeceklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin, HIV/AIDS’in bulaş yolları ve HIV/AIDS ile ilgili genel bilgi düzeyleri düşük bulunmuştur. Sonuç: HIV/AIDS bilgi düzeyi ile ilgili bu sonuçlar, öğrencilerimizin HIV/AIDS ile ilgili eğitimlerinde önemli bir iyileşmeye ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Bu bilgi eksikliğini gidermeye yö- nelik olarak eğitim programlarında enfeksiyöz hastalıklar ve korunma yolları, üniversitenin ilk yıllarında daha fazla vurgulanmalıdır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Mikrobiyoloji; Enfeksiyon Hastalıkları; İmmünoloji