ELEMENTAL ANALYSIS FOR CRUDE OIL AND OILFIELD AREA "SOIL" USING ICP-OES TECHNIQUE - HAMAD, DALAHO DHAHIR HAMAD (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırmanın amacı, Kuzey Irak bölgesinde sekiz farklı bölgeden ((Oryx, Sarqala, TTOPCO, Tawke, Xurmala, Kawrgosk, Erbil, Mergasor) temin edilen on dört toprak örneklerinde ve beş farklı alandan (Oryx, Sarqala, TTOPCO, Tawke, Xurmala) alınan dokuz ham petrol örneklerinde bazı major, minor ve eser elementlerin konsantrasyonlarını belirlenmiştir. Ham petrol ve toprak örneklerinde, indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) kullanılarak on element (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn) analiz edilmiştir. ICP-OES tarafından yapılan analizden önce, tüm ham petrol örnekleri indüklenmiş ekstraksiyon emülsiyon kırılması ile, tüm toprak örnekleri ise yaş ve kuru yakma medodu ile tamamen parçalanmıştır Elde ettiğimiz sonuçlara göre, ham petrolde belirlenen minimum değer, (As) için TTOPCO'da en düşük, en yüksek değer ise Sarqala petrolde (Ni) için 6.968 mg / l olarak, toprak numuneleri için de (As) için en düşük değer, Mergasor alanındaki topraklarda (Fe) için maksimum değer 1972.13 mg / L olarak belirlenmiştir. Sonuçların istatistiksel analizi, farklı bölgelerdeki farklı örneklerde her bir elementin değeri önemli farklılıklar göstermiştir.

The objective of this research was to determine the concentrations of some major, minor and trace elements in nine crude oil samples from five different field (Oryx, Sarqala, TTOPCO, Tawke, Xurmala) and fourteen soil samples from eight different locations (Oryx, Sarqala, TTOPCO, Tawke, Xurmala, Kawrgosk, Erbil, Mergasor) in north Iraq. The crude oil and soil samples were analyzed for ten elements (As, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn) by using inductively coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES). Prior to the analysis by ICP-OES, all crude oil samples were completely digested by extraction induced emulsion breaking and all soil samples were completely digested in dry and wet digestion. According our results, the determined elements for Crude oil we got a minimum value for (As) was zero in TTOPCO feild and maximum value was 6.968 mg/l for (Ni) in Sarqala oil feild and for Soil samples also we got a minimum value for (As) was zero and maximum value is 1972.13 mg/L for (Fe) in Mergasor soil field. Statistical analysis of the results showed significant differences in the level of each element in different samples of different origins.
ICP-OES tekniği kullanılarak ham petrol ve petrol alanlarındaki topraklarda element analizleri
Keywords: Kimya