OBEZ, PREDİYABETİK VE DİYABETİK HASTALARDA NONALKOLİK YAĞLI KARACİĞER HASTALIĞININ ŞİDDETİNİN METABOLİK PARAMETRELER İLE İLİŞKİSİ - HOHLUOĞLU, ABDULVAHAP (Fırat Üniveristesi, 2023)
Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), dünyada en sık görülen karaciğer hastalığıdır. NAYKH, alkol kullanımı öyküsü veya sekonder bir nedene bağlı hepatik steatozu olmayan kişilerde karaciğerde fazla yağ birikimi ile karakterizedir. Günümüzde obez, prediyabet ve tip 2 diyabet sıklığı giderek artmaktadır. Bu hastalarda oldukça sık görülen bir durum olan NAYKH prevalansında da artış görülmektedir. Biz çalışmamızda NAYKH olan obez, prediyabet ve tip 2 diyabet hastalardaki karaciğer yağlanma derecesindeki artışın metabolik parametreler, biyoelektrik impedans analizi ile elde edilen vücut kompozisyon parametrelerinin ultrasonografik karaciğer elastografi bulguları ile ilişkisinin gösterilmesini amaçladık. Çalışmamız hepatosteatozu olan 40 obez, 40 prediyabetik, 40 diyabetik hasta kontrol grubu olarak 40 sağlıklı birey dahil edilerek 160 birey ile yapılmıştır. Çalışmaya son altı ay içinde ultrasonografi ve/veya transient elastografi ile NAYKH tanısı almış olan hastalar alındı. Çalışmadaki hastaların verileri prospektif olarak araştırılmıştır. Vücut ölçümleri, kan parametreleri, elastografileri, tanita ölçümleri değerlendirildi. Çalışmamızda NAYKH olanların BMI, yağ%, yağ kütlesi, boyun çevresi, düzeyleri hepatosteatozu olmayanlardan daha fazladır ve anlamlı farklılık görülmüştür. (p<0,001). Çalışmamızda NAYKH USG yağlanma derecesi ile viseral yağ oranı arasında pozitif kolerasyon saptandı. Çalışmamızda visseral yağ oranı ile NAYKH şiddeti arasında ilişki tespit edildi (p<0,001). Çalışmamızda insülin direnci NAYKH varlığı ve hastalığın şiddeti ile ilişkili bulundu (p<0,001). Sonuç olarak bulgularımız prediyabet, diyabet ve obez hastalarda sık görülen bir durum olan NAYKH'ın patogenezinde insülin direncinin önemli bir yeri vardır. NAYKH hastalığının şiddeti metabolik parametreler ve vücut yağ oranı belirteçleri ile yakın ilişkilidir. Hastalığın progresyonun önemli bir sonucu olan fibrozisin tespitinde kullanılan karaciğer elastografisi hastalığın şiddetinin belirlenmesinde bize önemli sonuçlar vermektedir. NAYKH hastalığının şiddetinin belirlenmesi ve tedavi düzenlenmesi hastalık progresyonunu ve komplikasyon gelişimini önleyecektir. Anahtar kelimeler: Non alkolik yağlı karaciğer hastalığı(NAYKH), elastografi, vücut kompozisyon parametreleri, metabolik parametreler

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common liver disease in the world. NAFLD is characterized by excess fat accumulation in the liver in people without a history of alcohol use or hepatic steatosis due to a secondary cause. The prevalence of obesity, prediabetes and type 2 diabetes is increasing day by day. There is also an increase in the prevalence of NAFLD, which is a very common condition in these patients. In our study, we aimed to show the relationship between metabolic parameters, body composition parameters obtained by bioelectrical impedance analysis and ultrasonographic liver elastography findings in obese, prediabetes and type 2 diabetes patients with NAFLD. Our study was conducted with 160 individuals including 40 obese, 40 prediabetic, 40 diabetic patients with hepatosteatosis, 40 healthy individuals as the control group. Patients who were diagnosed with NAFLD by ultrasonography and/or transient elastography in the last six months were included in the study. The data of the patients in the study were investigated prospectively. Body measurements, blood parameters, elastography, and tanita measurements were evaluated. In our study, BMI, fat %, fat mass, neck circumference, levels of those with NAFLD were higher than those without hepatosteatosis, and a significant difference was observed. (p<0.001). In our study, a positive correlation was found between the degree of NAFLD USG adiposity and the ratio of visceral fat. In our study, a relationship was found between the visceral fat ratio and the severity of NAFLD (p<0.001). In our study, insulin resistance was found to be associated with the presence of NAFLD and the severity of the disease (p<0.001). In conclusion, our findings indicate that insulin resistance has an important place in the pathogenesis of NAFLD, which is a common condition in prediabetes, diabetes and obese patients. The severity of NAFLD disease is closely related to metabolic parameters and body fat rate markers. Liver elastography, which is used in the detection of fibrosis, which is an important consequence of the progression of the disease, gives us important results in determining the severity of the disease. Determining the severity of NAFLD disease and arranging treatment will prevent disease progression and complication development. Key words: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), elastography, body composition parameters, metabolic parameters
The relationship of the severity of nonal-colic fatty liver disease and metabolic parameters in obese, prediabetic and diabetic patients
Keywords: İç Hastalıkları