CUMHURİYET'TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE'DE ULUSLARARASI GÖÇ YAZIN ÇÖZÜMLEMESİ - TURĞA, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, Türkiye'deki uluslararası göç yazın çalışmalarının durum saptayıcı, metin analiz ve içerik analiz çözümlemesi ele alınmıştır. Çalışmada yer alan yazın çalışmaları; tarih, konu, içerik, yayın türü ve yöntemine göre on farklı kategoride çözümlenmiştir. Bu kapsamda, 1925-2020 tarihleri arasında kaleme alınan yüksek lisans ve doktora tezleri, bilim uzmanlık tezleri, makaleler ve kitaplar; tarih, sosyal, kültürel, ekonomik, hukuki, sağlık, politik ve küreselleşme, yönetimsel, kuramsal ve ülkesel olmak üzere toplamda on alt kategoride sınıflandırılarak uluslararası göç sorunsalıyla ilişkilendirilerek çözümlenmiştir. Bu çalışma çerçevesinde, 200 yüksek lisans tezi, 124 doktora tezi, 21 bilim uzmanlık tezi ve 100 makale ve 63 kitap olmak üzere toplam 508 yazın çalışması incelenmiştir. Çalışmada yer alan yazın çalışmaları, "tarih, sosyal, kültür, ekonomi, hukuk, yönetim, küreselleşme ve politik, sağlık, ülke ve kuramsal boyut" olmak üzere toplamda on kategoride çözümlenmiştir. Söz konusu yazın çalışmaları; konu, yöntem, amaç, sonuç ve anahtar kelimeler düzeyinde incelemiştir. İncelenen çalışmalar sonucu, Türkiye'deki uluslararası göç sorunsalı üzerindeki önemli konu başlık ve içerikleri, ortaya konularak Türkiye'nin göç üzerinde yoğunlaştığı alan, sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm arayışları saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Suriyeli Göçü, Uluslararası Göç Yazını, Uluslararası Göç Sorunsalı, Mülteci, Sığınmacı, Göçmen, Türkiye

In this study, the status analysis, text analysis and content analysis of international migration literatüre studies in Turkey is handled. Literature studies included in the study, has been analyzed in ten different categories according to date, subject, content, publication type and method. In this context, master's thesis and doctoral thesis, science speciality thesis, article and books penned between 1925-2020. It has been analyzed by relating to the problem of international migration by classifying in total 10 subcategories; history, social, cultural, economics, legal, health, political and globalizetion, manegerial, theretical and territorial. Within the scope of this study, a total of 508 literary studies, including 200 master's thesis, 124 doctoral thesis, 21 science speciality thesis, 100 articles and 63 books were examined. The literary studies included in the study have been analyzed in a total of 10 categories as history, social, culture, economy, law, management, globalization and political, health, territory and theoretical dimension. The aforesaid literary studies were examined at the level of subject, method, purpose, result and keywords. As a result of the examined studies, the important subject heading and contents on the international migration problem in Turkey were revealed and the area where Turkey intenses on migration, the problems and the solution seeking to intented these problems were determined. KeyWords: International Immigration, Syrian Migration, International Immigration Issue, Refugee, AsylumSeeker, Immigrant, Turkey.
The analysis of the immigration literature in Turkey from the republic to today
Keywords: Kamu Yönetimi