TAŞIMA GÜCÜ ZAYIF OLAN ZEMİNLERDEKİ BİNALARIN DEPREM RİSK ANALİZİ (ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - GÜLERYÜZ, YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2008)
Depremlerin can ve mal kaybına yol açan zarar verici etkilerini en aza indirebilme amacıyla, şehirleşmiş bölgelerde durum tespit ve hasar görebilirlik çalışmalarının yapılması önemli bir gerekliliktir. Bölgenin jeolojik ve zemin alt yapısının statik ve dinamik davranışının tanımlandığı mikro bölgeleme çalışmalarından sonraki aşamada mevcut yapı stokunun tüm boyutsal ve yapısal özellikleri ile envanteri ve deprem yükleri altındaki davranışlarının analizini içeren deprem risk analizleri yapılmalıdır. Bu tez kapsamında farklı aşamalarda yapılan kapsamlı çalışmalar ile ilin sismik mikro bölgelemesi yapılmış ve il sınırları içinde bulunan 735 binaya teker teker gidilerek yapısal özellikler tespit edilmiş, her bina için binaya ait özel rapor tanzim edilmiş ve ayrıca binaların tümü deprem risk analizi metodolojisi çerçevesinde birbirleri ile kıyaslanarak güvenlik seviyeleri göreceli olarak değerlendirilmiştir.Bu tez çalışmasında Elazığ il merkezinde bulunan zemini yumuşak topraktan oluşan mahaller deki binaların deprem risk analizi için bir anket yapılmıştır. Sekiz mahalleden oluşan anket çalışması teknik bilgilere sahip anketörler tarafından doldurulmuştur. Araştırmadan elde edilen önemli bulgular; Elazığ da 2007 yılında meydana gelen depremlerin etkisinden de anlaşılacağı üzere kentteki çarpık yapılaşma ve zemin özellikleri de dikkate alınıp değerlendirildiğinde deprem karşısında kentteki binaların deprem riski altında oldukları tespit edilmiştir. Bunun yanında binaların deprem karşısındaki yıkılma tehlikesi altında bulunması; zemin özellikleri, yeterli denetimin yapılmaması gibi sebeplerin varlığı oluşturmaktadır.Araştırma, Elazığ ili ve çevresinde son yıllarda meydana gelen depremlerin sonuçları dikkate alınarak, elde edilen verilerden yola çıkılarak ilin deprem risk analiz durumu ile ilgili değerlendirmeyi içermektedir.

Hazard assessment and risk evaluation projects are required to be carried out in the context of earthquake preparedness and hazard mitigation studies in the earthquake prone areas. The work done in the scope of these studies constitute the steps of 1) site safety evaluation and microzonation 2) structural risk analysis taking into account soil-structure interaction. A detailed inventory of the buildings in terms of age of the buildings, structural types, structural and material properties, etc. is made at this stage leading to evaluation of seismic damageability. As this thesis with phase studies which done different steps of the county's seismic microzonation had done and 735 building at cour had gone one by one, structure interaction had fixed for every building private report had created and all of the buildings had syllogized themselves as earth quake risk analysis metodology. So their security levels had seen as comperativally.At this thesis work an inquiry had done about buildings earthquake risk analysis in Elazığ city flabby soiled parish, inquiry formed eight parish, had filled by pollsters had technical knowledge. Important discoveries from research; when Elazığ's earthquakes at 2007 evaluated and soil features had demonstrated county's buildings's earthquake risk buildings's downfalling reasons are; soil features, poorly audit ...etc.Research includes about Elazığ county's eartquake risk analysis status as Elazığ county's and near countries's earthquake resulth.
Earthquake risk analysis of buildings that loose ground?s bearing capacity (for instance Elazığ)
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Teknik Eğitim