EĞİTİM FAKÜLTELERİNDE OKUTULAN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERS İÇERİKLERİNİN ÖĞRETMEN, ÖĞRETİM ELEMANI VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - AYDIN, KAMİL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu araştırmanın genel amacı; üniversitelerin eğitim fakültelerinde okutulan öğretmenlik meslek bilgisi ders içeriklerinin; öğretmen, öğretim elemanı ve öğretmen adaylarının görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesidir. Bu genel amaç çerçevesinde çalışmada şu alt amaçlara da cevap aranmıştır:1-Eğitim fakültelerinde okutulan öğretmenlik meslek bilgisi ders içeriklerine yönelik öğretmen, öğretim elemanı ve öğrencilerin görüşleri nelerdir?2- Eğitim fakültelerinde okutulan öğretmenlik meslek bilgisi ders içeriklerine yönelik öğretmen, öğretim elemanı ve öğrencilerin görüşleri arasında; a) cinsiyet, b) branş, c) kıdem ve d) unvan değişkenlerine göre anlamlı bir fark var mıdır?Araştırma betimsel nitelikte ve tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini, 2010?2011 öğretim yılında Siirt ve Dicle üniversitelerinin eğitim fakültelerinde öğrenim gören son sınıf öğrencileri ile bu fakültelerde görev yapan öğretim elemanları ve bu üniversitelerin bulunduğu Siirt ve Diyarbakır illerinde görev yapan ortaöğretim öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise, ilgili evrende yer alan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 375 öğrenci, 351 öğretmen ve 48 öğretim elemanından oluşturulmuştur.Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen beşli likert türü maddelerin yer aldığı ölçekle elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, ?t? testi, varyans analizi, Kruskal-Wallis testi, Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir:Araştırmaya katılan öğretmen, öğretim elemanı ve öğrenciler, eğitim fakültelerinde okutulan ÖMB ders içeriklerinin, Batı kültürünün (ABD ve AB) ürünü ve hegemonyasında olduğu düşünmekte ve bu durumu rahatsız edici bulmaktadır. Araştırmaya katılanlara göre, bu hegemonyanın nedenleri, ülkemizin Batılılaşma çabası, ülkemizin bilim, kültür ve sanat alanlarındaki üretim yetersizlikleri ile küreselleşme ve AB'dir. Araştırmaya katılanlar, eğitim fakültelerinde okutulan ÖMB ders içeriklerinin Batı kültürüne dayalı olmasını, öğrencilerin ahlaki gelişimi ve değerler eğitimi bakımından riskli bulmuşlardır. Katılımcıların eğitimde arzu ettikleri model, milli-evrensel bilgiler ile yerli-yabancı düşünürlerin fikirlerine dayalı olan bir denge modelidir.Araştırmaya katılanlar, tam bağımsızlığın, eğitimde de bağımsız olmayı gerektirdiğini düşünmektedir ve bağımsız, özgün ve milli bir eğitim sisteminin gerekli olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Katılımcılar genel olarak, bağımsız, özgün ve milli bir eğitim sistemi tesis etmede; tarihimizden örnek alma ile tarihimizdeki başarılı örnekleri günümüze uyarlama şeklindeki yaklaşımlara sıcak bakmışlardır. Bunun sağlanmasında ise, başta öğretmenler olmak üzere MEB ve üniversitelerden beklenti içindedirler.Anahtar Kelimeler: Eğitimsel bağımsızlık, Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri, Öğretmen yetiştirme, Öğremen adayları

The main aim of this research is to evaluate Teaching Profession Knowledge Courses Taught in Faculties of Education According to Opinions of Teachers, Instructors and Students. In the context of this main aim the responses to following sub-aims are sought:1-What are the opinions of teachers, instructors and students on teaching profession knowledge courses taught in faculties of education?2-Are there meaningful differences between the opinions of teachers, instructors and students on teaching profession knowledge courses taught in faculties of education according to the variables of a) gender, b) branch of study, c) seniority, and d) academic title?The research has a descriptive character and it is in screening model. The students studying in Siirt and Dicle Universities and the academicians working in these universities and teachers working in Siirt and Diyarbakır form the population of the study. 375 students, 351 teachers, and 48 academicians out of this population form the sample of the study.The data are derived from the scale with quinary likert type items which is developed by the researcher. Frequency, percentage, arithmetic mean, the "t" test, analysis of variance, the Kruskal-Wallis test, and Mann Whitney U tests are used in the analyses of the data. Findings out of the analyses of the data can be summarized as follows:Teachers, instructors and students participating in the research think that contents of teaching profession knowledge courses taught in faculties of education are products of western culture (USA and EU) and under the hegemony of them and find this situation disturbing. According to the participants, the causes of this hegemony are: westernization efforts of the country, productivity problems in the areas of science, culture and arts, and the issues of globalization and the EU. Participants think that contents of teaching profession knowledge courses taught in faculties of education being products of western culture are risky from the aspects of moral development of the students and teaching of values. The desired model of the participants in education is a balanced model based on national and universal knowledge and the ideas of native and foreign philosophers.Participants in general think that complete liberty requires being free also in education and argue that a free, original, and national educational system is necessary. Participants find consulting to our history and adapting the successful applications in our history to today?s education rational. In accomplishing this they, primarily the teachers, have expectations from the Ministry of Education and the universities.Key Words: Pedagogical Independence, Teaching profession courses, , Teacher education, Pre-service teachers.
An evaluation of the contents of teaching profession knowledge courses conducted in faculties of education according to opinions of teachers, instructors and students
Keywords: Eğitim ve Öğretim