ENDÜSTRİ 4.0 ENTEGRASYONU İÇİN BULUT TABANLI ÜRETİM YÖNETİM SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ - TÜRKMEN, ŞEBNEM DİCLE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Üretim sürecinin yönetilmesi işletmenin performans ve veriminin artırılması için elzem bir durumdur. Hammadde, personel ve makine gibi kaynakların bir düzen içerisinde üretimin parçasını oluşturması ise ancak iyi yönetilen bir iş akışı ile mümkün olabilmektedir. Kurumsallaşmamış olan birçok KOBİ (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) ölçeğindeki işletmenin bu konunda başvurduğu çözüm üretim sürecinin doğrudan bir koordinatör tarafından performans takibi göz ardı edilerek yönetilmesinden geçmektedir. Ancak bu geçici çözüm işletmelerin büyüme trendlerine sekte vuran en büyük engel olduğu görülmektedir. İnsan eli ile yapılan kontroller limitlidir. İşletmeler kapasite artışına gittiğinde ise bu insan eli ile yapılan üretim süreç yönetimi, işletme performansının ve karlılığının düşüşüne sebep olmaktadır. Bu konu hakkında yapılacak en önemli çözüm ise üretim süreç yönetiminin makinalar ve yazılımlar ile yapılmasıdır. Endüstri 4.0 entegrasyonu olmamış işletmelerde ürün süreci yönetiminin önünde makine parkurunun bilgisayar kontrollü olmayışı, tedarikten dağıtıma kadar tüm lojistik sürecin manuel yöntemler ile yönetilmesi ve çalışan personelin teknolojik altyapılarının eksikliği gibi faktörler çözülmesi gereken problemler olarak durmaktadır. Bu çalışmada, imalat sanayisinde Endüstri 3.0 üretim modeli ile faaliyet gösteren işletmelerin endüstri 4.0'a geçiş yapabilmelerini sağlayacak bulut tabanlı üretim yönetim sistemi ortaya konmuştur.

Managing the production process is essential for increasing the performance and efficiency of the enterprise. It is only possible with a well-managed workflow that resources such as raw materials, personnel and machinery form part of the production in an orderly manner. The solution that many non-institutionalized SME-scale businesses resort to is the management of the production process directly by a coordinator, ignoring the performance monitoring. However, this temporary solution seems to be the biggest obstacle to the growth trends of businesses. Man-made controls are limited. When businesses increase their capacity, this human-made production process management causes a decrease in business performance and profitability. The most important solution to this issue is the production process management with machines and software. Factors such as the lack of computer control of the machine park in front of the product process management in enterprises without Industry 4.0 integration, the management of the entire logistics process from supply to distribution by manual methods, and the lack of technological infrastructure of the working personnel stand as problems to be solved. In this study, a cloud-based production management system has been introduced that will enable businesses operating with the Industry 3.0 production model in the manufacturing industry to transition to industry 4.0.
Cloud-based manufacturing execution system development for industry 4.0 integration
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol