Gölova Baraj Gölü (Sivas)’ndeki Siraz Balığı (Capoeta sieboldii Steindachner, 1864)’nın Yaş ve Bazı Büyüme Özellikleri - Yüngül, Mücahit; Aksu, Önder; Altınterim, Başar (My University, 2022)
Bu çalışmada, Temmuz 2020- Haziran 2021 tarihleri arasında Gölova Baraj Gölü’nden avlanan 200 adet (105 dişi, 95 erkek) siraz balığı (Capoeta sieboldii Steindachner, 1864)’nın yaş ve eşey kompozisyonu, boy ve ağırlık dağılımları, yaş-boy, yaş-ağırlık, boy-ağırlık ve boy-boy ilişkileri ile kondisyon faktörü incelenmiştir. Örneklerin %52,5’i dişi, %47,5’i erkek bireylerden oluşmaktadır. Dişi ve erkek bireylerin I-VIII yaş grupları arasında dağılım gösterdiği ve erkek/dişi oranının 1:0,91 olduğu belirlenmiştir. Örneklerin total boy ve ağırlık değerlerinin dişilerde 22,04-51,7 cm ve 96,0-1697,3 g; erkeklerde 21,9-49,9 cm ve 94,7-1387,3; tüm bireylerde 21,9-51,7 cm ve 94,7-1697,3 g arasında olduğu tespit edilmiştir. Aynı yaş grubundaki dişi ve erkek bireylerin istatistiksel olarak total boy ortalamaları arasındaki farklılığın VI ve VII. yaşlarda; ağırlık ortalamaları arasındaki farklılığın ise III, VI, VII ve VIII. yaşlarda önemli olduğu saptanmıştır (p<0,05). Örneklerin von Bertalanffy eşitliğine göre boyca ve ağırlıkça büyüme denklemleri dişilerde Lt=75,42[1-e-0,10(t+2,93)] ve Wt=5705,89[1-e-0,10(t+2,93)]3,3689; erkeklerde Lt=82,05[1-e-0,08(t+3,35)] ve Wt=8059,06[1-e-0,08(t+3,35)]3,4003; tüm bireylerde Lt=81,74[1-e-0,08(t+3,24)] ve Wt=7758,71[1-e-0,08(t+3,24)]3,3771 olarak hesaplanmıştır. Büyüme performans indeks (Ø') değerleri de dişilerde 2,757, erkeklerde 2,727 ve tüm bireylerde 2,746 olarak belirlendi. Boy-ağırlık ilişkisi dişilerde W=0,0027TL3,3689 (R2=0,9928), erkeklerde W=0,0025TL3,4003 (R2=0,9901) ve tüm bireylerde W=0,0027TL3,3771 (R2=0,9916) olarak tespit edilmiştir. Ortalama kondisyon faktörü değerlerinin tüm bireylerde 0,887-1,201 arasında değişim gösterdiği saptanmıştır. Eşey farkına bağlı olarak farklı boy tipleri arasında da kuvvetli bir ilişkinin olduğu gözlemlenmiştir
Keywords: Kondisyon faktörü; Büyüme; Capoeta sieboldii; Yaş ve eşey kompozisyonu; Gölova Baraj Gölü