Türkiye’de basın ilan kurumu ile ilgili yazılmış lisansüstü tezler üzerine bir inceleme - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan; Kılıç, Emrah; Nazlı, Yusuf (My University, 2024)
Basın İlan Kurumu’nun en temel görevi resmi ilan ve reklamların adil dağıtımını sağlamaktır. Bu görevinin yanı sıra basın derneklerine nakdi yardımda bulunmakta, gazete işletmelerine kredi, basın çalışanlarına da faizsiz borç vermektedir. Ayrıca hayatını kaybetmiş basın çalışanlarının ailelerine parasal destek sunmaktadır. Bu araştırma ile Türkiye’de Basın İlan Kurumu ile ilgili yazılmış lisansüstü tezler birçok değişken açısından incelenmiş ve bibliyometrik profili ortaya konmuştur. Bu amaçla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Ulusal Tez Merkezi resmi internet sitesi üzerinde, gelişmiş tarama yapılarak tezlere erişim sağlanmıştır. Tarama modeliyle gerçekleştirilen araştırmada, veriler; doküman incelemesi ile elde edilmiş ve betimsel analiz yoluyla analize tabi tutulmuştur. Basın İlan Kurumu konulu tezler; türüne, yazıldığı yıla, danışmanın ünvanına, yazıldığı üniversiteye, üniversitenin bulunduğu ile, enstitüye, anabilim dalına, üniversitenin türüne, yazım diline, sayfa sayısına, araştırmada kullanılan yöntem türüne ve de anahtar kelimelere göre ayrılarak incelenmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Basın İlan Kurumu; Betimsel analiz; Doküman incelemesi; Lisansüstü tezler