FENTON PROSESİ İLE TETRASİKLİN, OKSİTETRASİKLİN VE KLORTETRASİKLİN GİDERİMİ - ÇELİK, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2021)
Antibiyotikler, insan ve hayvanlarda tedavi edici birçok kimyasal için kullanılan farmasotik gruplarındandır. Son yıllarda hızla artan dünya nüfüsuna paralel biçimde ilaç kullanımı da artmıştır. Antibiyotikler, çok yaygın kullanımları nedeniyle atıksularda ve alıcı ortamlarda bulunan önemli bir mikrokirletici grubunu oluşturmaktadır. Sucul çevre ortamında bu tür mikrokirleticilerin bulunması ve ortamı tehditi altına alması bilim dünyasının bu yönde araştırma yapmasını zorunlu kılmıştır. Bu çalışmada fenton prosesi ile sucul ortamlardan, Tetrasiklin, Oksitetrasiklin ve Klortetrasiklin giderimi incelenmiştir. Bu amaçla kirletici giderimi için fenton prosesin de etkili olan işletme parametreleri pH, Fe+2 ve hidrojen peroksit (H2O2) konsantrasyonları, reaksiyon ve çökelme süreleri için optimum değerler belirlenmiştir. Çalışma periyodu boyunca; kirletici (TC, OTC, CTC 100 ppm), pH (2-3-4), Fe+2 (0-20-40 mg/L), H2O2 (25-50-100 mg/L), reaksiyon süresi (2-5-10 dk) ve çökelme süresi ( 15-30-60-90 dk) şartları denenmiştir. TC giderim denemelerinde optimum şartlar; pH: 4, Fe+2: 30 ppm, H2O2: 100 ppm, reaksiyon süresi: 10 dk ve çökelme süresi için 90 dk olarak belirlenmiştir. Bu optimum şartlar altında % 100 TC giderimi elde edilmiştir. OTC giderimi için; pH:3, Fe+2: 20 ppm, H2O2: 25 ppm, reaksiyon süresi 5 dk ve çökelme için bekleme süresi 90 dk olarak tespit edilmiştir. Bu şartlar altında % 100 OTC giderimi bulunmuştur. CTC giderimi için; pH: 3, Fe+2: 20 ppm, H2O2: 25 ppm, reaksiyon süresi: 5 dk ve çökelme için bekleme süresi 90 dk olarak gözlenmiştir. Bu optimum şartlar altında CTC giderim verimi % 99.68 olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda TC, OTC ve CTC giderimi için fenton prosesin etkili bir yöntem olduğu bulunmuştur.

Antibiotics are among the pHarmaceutical groups used for many therapeutic chemicals in humans and animals. In parallel with the rapidly increasing world population in recent years, drug use has also increased. Antibiotics are an important micro-pollutant group found in wastewater and receiving environments due to their very common use. The presence of such micro-pollutants in the aquatic environment and threatening the environment made it compulsory for the scientific world to conduct research in this direction. In this study, Tetracycline, Oxytetracycline and Chlortetracycline removal from the aquatic environment was investigated by fenton process. For this purpose, the optimum operating parameters of pH, Fe+2 and hydrogen peroxide (H2O2) concentrations, reaction and precipitation times, which are also effective in the fenton process for pollutant removal, have been determined. During the working period; pollutant (TC, OTC, CTC 100 ppm), pH (2-3-4), Fe+2 (0-20-40 mg / L), H2O2 (25-50-100 mg / L), reaction time (2-5 -10 min) and precipitation time (15-30-60-90 min) conditions were tried. Optimum conditions in TC removal trials; pH: 4, Fe+2: 30 ppm, H2O2: 100 ppm, reaction time: 10 minutes and 90 minutes for precipitation time. Under these optimum conditions, 100% TC removal was achieved. For OTC removal; pH: 3, Fe+2: 20 ppm, H2O2: 25 ppm, reaction time 5 minutes and waiting time 90 minutes for precipitation. Under these conditions, 100% OTC removal was found. For CTC removal; pH: 3, Fe+2: 20 ppm, H2O2: 25 ppm, reaction time: 5 min and waiting time for precipitation were observed as 90 min. Under these optimum conditions, CTC removal efficiency was found to be 99.68%. As a result of this study, it was found that fenton process is an effective method for TC, OTC and CTC removal.
Tetracycline, oxytetracycline and chlortetracycline removal with fenton process
Keywords: Çevre Mühendisliği