TİP I DİYABETLİ ÇOCUKLARIN PERİODONTAL VE DENTAL HASTALIKLARININ BİYOKİMYASAL PARAMETRELER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - KARADAĞ, ÖZGENUR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Tip 1 diabetes mellitus (T1DM), çocuklarda pankreas organında bulunan beta hücrelerinin otoimmün ya da başka nedenlerle yıkılması sonucu gelişen insülin yetersizliği ile ifade edilen kronik bir metabolik hastalıktır. Diabetes mellitus (DM), makrovasküler hastalıklar, retinopati, nöropati, nefropati, yaralarda geç iyileşme gibi sorunların ardından periodontal hastalılar da diyabetin bir komplikasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmada, 6-15 yaş arası T1DM olan hasta çocuklarda, serum, tükürük salgısı ve dişeti oluğu sıvısında; neopterin, prokalsitonin düzeyleri ve glutatyon peroksidaz aktivitelerinin aynı yaş grubu sistemik sağlıklı çocuklarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda bakteriyel enfeksiyonlarda rol üstlenen neopterin, prokalsitonin düzeyleri ve glutatyon peroksidaz aktivitesi incelendi. Serum ve tükürük salgısında diyabet ile kontrol gurubu arasındaki korelasyonlar anlamlı iken (p?0,05), dişeti oluğu sıvısında anlamlı fark saptanamadı (p?0,05). Bakteriyel enfeksiyon varlığını karakterize ederek neopterin ve prokalsitonin seviyelerinde diyabetli hasta çocuklarda sistemik sağlıklı çocuklara göre artış olduğu görüldü. Bakteriyel enfeksiyonda serbest radikallerdeki artış, glutatyon peroksidaz aktivitesini düşürerek diyabetli çocuklarda sistemik sağlıklı çocuklara göre glutatyon peroksidaz aktivitesinin düşük olduğu belirlendi.

Tip 1 diabetes mellitus (T1DM), autoimmune treatment of beta cells in the pancreatic organ in children or a chronic insulin deficiency resulting from breakdown for other reasons. T1DM is a metabolic disease. Diabetes mellitus (DM), macrovascular diseases, retinopathy, neuropathy, nephropathy, after problems such as late healing in injuries, periodontal diseases are also a it appears as a complication. In the study, in children aged 6-15 with T1DM, serum, saliva and gingival Groove in the liquid; neopterin, Procalcitonin and glutathione peroxidase activity in the same age group it is aimed to be compared with healthy children. Neopterin, which plays a role in bacterial infections as a result of the study, procalcitonin and glutathione peroxidase values were examined. Diabetes in serum and saliva secretion and control group while the correlations between are significant (p?0,05),no significant difference in gingival fluid (p?0,05). By characterizing the presence of bacterial infection, neopterin and procalcitonin levels. It was observed that there was an increase in diabetic sick children compared to systemic healthy children. Bacterial increase in free radicals in infection, with diabetes by lowering glutathione peroxidase level. Glutathione peroxidase levels were found to be lower in children than systemic healthy children.
Evaluation of dental and periodontal diseases of type i diabetes in terms of biocemical parameters
Keywords: Biyokimya