EVİRİCİLERDEN OLUŞAN DAĞINIK GÜÇ SİSTEMLERİNDE DOĞRUSAL VE DOĞRUSAL OLMAYAN YÜKLER İÇİN ENERJİ YÖNETİMİ - PARLAK, KORAY ŞENER (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu tezde iki evirici ünitesiyle oluşturulan mikro şebeke sisteminde yük paylaşımı yapılmıştır.Yük-frekans düşüm yönteminin her bir eviriciye uygulanmasıyla gerçekleştirilen denetimalgoritmasında, farklı nominal güç değerlerine sahip eviricilerin, sistemin toplam yükünü kendigüçleriyle orantılı olarak paylaşmaktadırlar. Bu denetim algoritmasında eviricilerin kendi çıkışbüyüklükleri kullanıldığından, ünitelerin denetimi için herhangi bir veri transferine gerekkalmamaktadır. Böylece sistemin dağınık çalışması sağlanabilmektedir. Sistemin aktif ve reaktif yükpaylaşımı ayrı ayrı ve birlikte olarak benzetim ve deneysel olarak yapılıp başarılı ve birbirleriyleuyuşan sonuçlar elde edilmiştir.Tezde ayrıca mikro şebeke sisteminde, doğrusal olmayan yüklerin neden olduğu harmonikleri,senkron eksen takımlarında ifade ederek elimine edecek bir denetim algoritması geliştirilmiştir. Budenetim algoritması yük frekans düşüm yöntemiyle birlikte kullanılarak, mikro şebeke sisteminde yükpaylaşımı başarılmıştır. Böylece sistemde paralel çalışma ile güç akışındaki devamlılık, yük paylaşımıile dağınık çalışma ve eviricilerin optimal çalışması ve harmoniklerin eliminasyonu ile güç kalitesininarttırılması başarılmıştır.Anahtar kelimeler: mikro şebeke, dağınık çalışma, güç kalitesi, yük-frekans düşümü, yük paylaşımı,eviricilerin paralel çalışması
Energy management for linear and nonlinear loads in distributed power system consisting of inverters
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Enerji