ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERDE ETKİN ZAMAN YÖNETİMİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - YILMAZ, VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Kurulmuş olan her örgütün, her şeyden önce en temel ve ana hedefi; her koşulda ayakta kalmaktır. Yönetimsel olarak yaşanan her türlü zorluk ve sorunun üstesinden gelmek, krizleri yöneterek fırsata çevirmek, örgütsel yaşamın ve başarının olmazsa olmaz şartıdır. Yaşadığımız çağda işletmeler; çok hızlı değişen şartlara ayak uydurmak zorunda olup, yapılarını sürekli güncellemek durumundadırlar. Bu hususlar içerisinde ise zaman; tüm insanların ve işletmelerin en değerli sermayesi olmaktadır. Herkese doğuştan, eşit ve bedelsiz sunulan zamana tam anlamıyla sahip olabilenler; onun kıymetini en ince şekilde kavrayarak, ona gerekli özeni gösterenlerdir. Akıp giden zamanı tutmak gibi imkânsız bir mücadeleye girişmek yerine, sahip olunan zaman dilimlerini en iyi şekilde doldurarak değerlendirmek, zaman yönetiminin özüdür. İşletmelerin bu konuda yaptıkları ve yapacakları çalışmalar da, zaman yönetimi konusundaki başarının ölçülmesi bağlamında çok önem arz etmektedir. Elazığ ili Fırat Üniversitesi bünyesinde akademik ve idari pozisyonlarda görevli üst düzey yöneticilere yönelik yapılan bu zaman yönetimi konulu çalışma; şahsımın da hem öğrencisi hem de idari çalışanı olarak paydaşı olduğum eğitim işletmesinin, yönetimsel olarak zamanı ne kadar etkin kullandığını ölçme ve tespit amacı taşımaktadır. Eğitimde sürekli bir marka olması hedeflenen eğitim örgütünün; zamanı kullanarak zamana ayak uydurma konusundaki başarısının araştırıldığı bu çalışmadaki veriler, yüz yüze ve dolaylı olarak yapılan anketlerden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları ise; zaman yönetimi etkinliğinin orta düzeyde olduğunu ve geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.

First of all, the most basic and main goal of every organization established; It is to survive in all circumstances. Overcoming all kinds of managerial difficulties and problems, managing crises and turning them into opportunities is an indispensable condition for organizational life and success. In the age we live in, businesses have to keep up with rapidly changing conditions and constantly update their structures. Among these issues, time is the most valuable capital of all people and businesses. Those who can literally have the time offered to everyone at birth, equal and free of charge; those who grasp its value in the finest way and show the necessary care to it. It is the essence of time management to utilize the time periods possessed by filling them in the best way, instead of undertaking an impossible struggle such as keeping the passing time. The studies that businesses do and will do on this subject are also very important in terms of measuring success in time management. This time management study conducted for senior executives in academic and administrative positions within Fırat University in Elazig province; It aims to measure and determine how effectively the education enterprise, of which I am both a student and an administrative employee, uses time in administrative terms. Aiming to be a permanent brand in education, the educational organization; The data in this study, which investigates the success of keeping up with time by using time, was obtained from face-to-face and indirectly conducted surveys. Research results are; shows that time management effectiveness is moderate and needs to be improved.
Effective time management in top managers: Example of Fırat University
Keywords: İşletme