LİBYA: 1911-1945 - ALKAN, ASLIHAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Libya, Akdeniz'de sahip olduğu yaklaşık 2000 kilometrelik sahiliyle, Kuzey Afrika'nın tam ortasındadır. Mısır ile Tunus arasında yer alan ülke coğrafi konumuyla önemli bir yere sahiptir. 1. 750. 000 kilometre karelik yüzölçümü olan LibyaAvrupa ülkelerine ve Amerika'nın doğu kıyılarına yakın sayılabilecek nitelikli petrol kaynaklarına sahiptir. İlkçağlardan itibaren yerleşim yeri olarak kullanılan bölge Hz. Ömer döneminde İslamiyet'le tanışmış 1551 yılında Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. İlkçağlardan itibaren pek çok devletin ilgi odağı olan bölge sömürge yarışına geç katılan İtalya'nın dikkatini çekmiştir. Osmanlı'nın Kuzey Afrika'daki son toprağı olan Libya Trablusgarp savaşı sonunda imzalanan Ouchy ( Uşi ) antlaşmasıyla İtalya'ya bırakılmıştır. Bundan sonraki süreçte İtalya sömürgesi altında İki büyük dünya savaşına tanık olan Libya, bağımsızlığını kazanmak için mücadele etmiştir. Bağımsızlık için Senusi şeyhlerinin verdikleri mücadeleler oldukça önemlidir. Bu çalışmada 1911- 1945 yılları arasında Libya'nın genel durumu ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler: Libya, Sömürge, Osmanlı, İtalya, Savaş

Libya which has nearly 2000 kilometer beach is exactly middle of the North Africa the country takingpart between Egypt and Tunisian has an important place its geographical location. Libya with its 1.750.000 kilometer area has got good quality of petrol source near the Europe countries and America's east coast. The area being used as settlement place dating from the period of Hz. Ömer and then ıtentried Ottomam Empire is sovereignty in 1551. The area which has been focus point of many countries from the antiguity has attracted attention of Italy joining the colony race late. Last place of Ottoman Empire, Libya was left to Italy with the Ouchy treaty signed at the end of Tripoli war. After that period, Libya acquaint with two big world has struggled for its ındependence. The struggled of Senusi sheikh for ındependence are quiet important. In this study, the general condition of Libya in 1911-1945 is discussed. Keywords: Libya, Colonial, Ottoman Empire, Italy, War
Libya: 1911-1945
Keywords: Tarih