KİĞI BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOLOJİSİ - YAPICI, SIDDIK SADİ (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek lisans Tezi KİĞI BARAJI VE YAKIN ÇEVRESİNİN JEOLOJİSİ Sıddık Sadi YAPICI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2002; Safya :47 Bu çalışma Kiğı barajı ve yakın çevresine ait 1/25.000 ölçekli jeolojik haritasının yapılarak inceleme alanı içerisinde yüzeyleyen kayaç birimlerinin tespit edilip; petrografik, paleontolojik, yapısal ve mühendislik özelliklerinin ortaya çıkarılması amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanının en yaşlı birimini Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri oluşturmaktadır. Andezit, bazalt, andezitik agiomera ve diyabaz litolojisi ile temsil edilen bu birimin üzerine uyumsuzlukla konglomera, kumtaşı, kiltaşı, ve kireçtaşından oluşan, Üst Kretase yaşlı Sağdıçlar Formasyonu gelmektedir. Sağdıçlar Fornasyonu'nu Üst Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu uyumsuzlukla özetlemektedir. Kırkgeçit Formasyonu üzerinde Üst Miyosen yaşındaki konglomera kumtaşı ve kiltaşı litolojisinden oluşan Çaybağı Formasyonu uyumsuz olarak yer almaktadır. Çalışma sabasının en genç birimlerini Kuvaterner yaşlı taraça ve alüvyonlar oluşturmaktadır. Kiğı barajı, Peri suyu üzerinde Kiğı ilçesinin kuşuçuşu 6 km kuzeyinde, Tekbaş mahallesinin 1,5 km kuzeydoğusunda, Topraklık mahallesinin 2,5 km güneydoğusunda 1226 m talveg kotunda ve 168 m yüksekliğinde kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşaa edilecektir. İnceleme alanında etkili olan orojenik ve tektonik faaliyetler bölgede yüzeyleyen tüm kayaçları etkilemiş; farklı doğrultu ve eğimlerde çatlak, fay ve kıvrımların oluşmasına neden olmuştur. Kuzey Anadolu Fay hattının çalışma sahasının 15 km kuzeyinden geçiyor olması ve fayın halen aktifliğini devam ettirmesi bu yapılatın oluşmasında etkili olmuştur.Çalışma sahası iki önemli fay zonu olan Doğu Anadolu Fayı (I)AF) ile Kuzey Anadolu Fayı (KAF) arasında yer almaktadır. Bu iki fay.zonu arasında kalan bölgede oldukça yoğun bir sismik aktivite mevcuttur, ve bu bölgede tarihi ve aletsel kayıtlara göre çok sayıda deprem meydana gelmiştir. Çalışma sahası birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Çalışma sahasında yüzeyleydi sedimanter ve volkanik birimler mühendislik yapıları açısından sorun yaratabilecek durumdadır. Ancak gerekli rehabilitasyon ve stabilizasyon yöntemleri ile bu sorunlar giderilebilir. ANAHTAR KELİMELER: Kiğı. (Bingöl). Hlazığ Magmatitleri, Sağdıçlar Formasyonu. Kırkgeçit Formasyonu. Çaybağı Formasyonu. Tektonik.
The Geological features of Kiğı dam and close area
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering