SiVAS'IN XVI.YÜZYILDAN XIX. YÜZYlLA KADAR DEMOGRAFiK YAPISI - Ünalan, Sıddık (Fırat University, 2000)
Orta Anadolu'nun en büyük kentlerinden biri olan Sivas, tarihin çok eski devirlerinden beri iskan alanı olarak bilinmektedir. 1 Doğudan gelen her akın, veya batıya yönelmiş her saldın mutlaka Sivas'ta duraklamıştır. Askeri bakımdan önemli bir yol üzerinde bulunan Sivas küçük bir kale görünümünde iken, şehir olma süreci muhtemelen Roma devrine rastlar. Bizans hakimiyeti zamanmda askeri önemini koruyan şehir, Justinyen tarafından yeniden tamir edilmiş, Emeviler zamarimda kısa bir süre Arapların eline geçmiştir. Şehir, bulunduğu konum itibarı ile Kashi bölgesinde, bir taraftan Göksun diğer taraftan Gürün Geçitleri'ne hakim olmakla stratejik bir öneme de sahi~tir. Gürün'deki Şuğul Vadisi'nde bulunan Hitit yazıtları bunu doğrulamaktadır. "Kral yolu" diye bilinen, tarihin en eski ticaret yolu şimdiki Samsun, Tokat ve Sivas'tan geçmektedir. Bütün kervan yollarınmda buradan geçtiğini görmekteyiz.3 Bu yollar MÖ. 300- 100 yıllarmdan beri Kral Yolu olarak bilinmektedir
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları