AN EVALUATION OF PRESENT ENGLISH TEACHING AT PUBLIC AND PRIVATE HIGH SCHOOLS IN ELAZIĞ - AKÇA, RECEP (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi ELAZİĞ İLİNDE ÖZEL VE DEVLET LİSELERİNDEKİ MEVCUT İNGİLİZCE EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Recep AKÇA 2001. Sayfa 82 Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilimdalı Genel olarak herkes tarafından kabul edildiği gibi, günümüzde İngilizce uluslararası iletişimin dili olmuştur. Ticaretin gelişmesi, bilimde ve endüstrideki gelişmeler insanları aynı dili konuşmaya zorlamaktadır ve bu nedenle ingilizce hem teknolojik bilginin dili, hem de yazılı bilginin temel uluslararası dilidir. Ayrıca Dünyanın bilimsel, ticari, ekonomik ve teknik bilgilerinin önemli bir bölümü İngilizce yazılıp basılmaktadır. Türkiye'de de İngilizce öğrenimine acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü ülkemiz NATO, AB, UNESCO, IMF ve OECD gibi uluslararası kuruluşlarla sosyal, politik, ticari ve askeri açılardan işbirliği yapmaktadır ve bu kuruluşlarda en çok konuşulan dil İngilizce'dir. Ülkemizde İngilizce eğitimine 1933'de TED kolejlerinin açılması ile başlanmıştır. Bugün ingilizce eğitimi genel olarak ilköğretim okullarının dördüncü sınıfından lise ikinci sınıfa kadar devam etmektedir. Ancak, bu alanda yapılan araştırmalar öğrencilerin bu süre içinde yabancı dili yeterince öğrenemedikleri gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın amacı, Elazığ il merkezinde bulunan özel ve devlet liselerindeki İngilizce eğitimini genel hatlarıyla incelemek, benzerlikleri ve farklılıkları tespit etmektir. Bunun yanı sıra ingilizce öğretmenlerinin karşılaştıkları zorlukları belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma genel olarak tarama modelinde olup, veriler resmi kaynaklardan alınan bilgiler, İngilizce öğretmenlerine uygulanan anketler ve söz konusu öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, özellikle devlet okullarında yeterli araç-gerecin ve branş öğretmeninin bulunmadığı, sınıf mevcutlarının çok kalabalık olduğu, öğretmenlerin çoğunun hizmet içi kurslara katılamadığı ve Milli Eğitimin yabancı dil öğretimine ilişkin amaçlarının yeterince gerçekleştirilemediği gibi birçok problem tespit edilmiştir. Ayrıca özel okulların devlet okullarına göre daha iyi eğitim-öğretim koşullarına sahip oldukları görülmüştür. Yukarıda bahsedilen sorunların çözümü için şu öneriler uygun görülmektedir. İngilizce öğretmenlerinin lisansüstü eğitimi yapmaları sağlanmalı, hizmet içi kurslar ve seminerler yaygınlaştırılmalıdır. Okullarda yabancı dil öğretimi için gerekli donanım ve materyal sağlanmalıdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, yeterli branş öğretmeni yetiştirmek ve bunların devlet okullarında görev yapmaları için özendirici önlemler alınmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: İngilizce eğitimi, devlet lisesi, özel lise.

IV ABSTRACT Masters Thesis AN EVALUATION OF PRESENT (ENGLISH) LANGUAGE TEACHING AT PUBLIC AND PRIVATE HIGH SCHOOLS IN ELAZI? Recep AKÇA 2001. Page 82 Fırat University The Institute Of Social Sciences English Language And Literature Department As it is generally accepted by everybody, English has become the language of international communication today. The growth of international trade, scientific and industrial developments require people to speak the same language. Not only is English the language of technological knowledge but it also is a major international language of printed information. A great deal of World's scientific, commercial, economic, and technological knowledge is written and published in English. There is also an urgent need to learn English in Turkey because of its social, political, commercial, and military relations with many important associations such as NATO, EU, UNESCO, IMF, OECD and etc. As mentioned above English is mostly used to correspond with them. In Turkey, English has been taught since 1933 by opening the schools of TED (Turkish Education Association). Today English is an obligatory lesson from the fourth grade of basic education schools to the second grade of high schools, but the researches point out that the students could not learn it sufficiently. The aim of this study is to examine present English teaching at public and private high schools in general, and find out the similarities and differences. The study also aims to find out the problems of the teachers and give recommendations. It is descriptive in nature, and data have been collected by the official reports, interviews, and giving questionnaires to the teachers. At the end of the research, it has been concluded that especially at the public high schools, there have not been enough equipment and English teachers, the classes are too crowded, most of the teachers could not join in-service teacher training courses, and language teaching objectives of the Ministry could not be realised efficiently, and etc. Also it has been seen the private schools have better conditions than the public schools. For the mentioned problems, the following recommendations can be given. English teachers should be encouraged and given opportunities to have academic degree, and be provided periodically with in-service teacher training courses. The physical conditions of the public high schools should be improved, and the new English teaching departments should be opened, and the graduates may be given better opportunities in order to prevent them preferring the private sector. KEYWORDS: English Teaching, public high school, private high school.
Elazığ ilinde özel ve devlet liselerindeki mevcut İngilizce eğitiminin değerlendirilmesi
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İngiliz Dili ve Edebiyatı; English Linguistics and Literature