Elazığ ili çimento fabrikasının çevresinde yetişen Prunus armeniaca L. (kayısı) bitkisi polenlerinin çimlenme ve tüp büyümesinin araştırılması - Gür, Nazmi; Topdemir, Aykut; Topdemir, Gülşah (My University, 2012)
Elazığ ili şehir merkezinde bulunan Çimento Fabrikasının güneyinde kalan bölgeden 500 er metre aralıklarla 2500 üncü metreye kadar elan uzaklıklardan alınan kayısı (Prunus armeniaca L.) bitkisi polenlerinin in vitro polen çimlenmesi ve tüp uzunlukları tespit edildiği araştırmada fabrikaya yaklaştıkça hem çimlenme yüzdesi hem de tüp uzunluğunda önemli düşüşler tespit edildi Deneylerde kullanılan polenlerin çimlendirilmesi için Brawbaker Kwack besiyeri kullanıldı, 2500 metredeki polen çimlenme yüzdesi 500 metreye gelindiğinde % 70,26 düşerek 13,64 olmuştur Tup uzunluğu da benzer şekilde 2500 m' de 359,6 um iken 500 m'de 23 um' ve düşmüş yanı yaklaşık tüp uzunluğunda % 93 6 oranında bir kısalma olmuştur

In this research utııch has been done in order to examine Ihe polen gro\vth and tube elongatıon of aprıeot (Pnımıs armeniaca i.) plants located m downtown area of the southem province of F.lazig Cement Plant in other distances up to 2500 meters of 500 ıneter intervals. Bravvbaker Kwack medium used in the experıments \vere used to germinate the pollens. By the 2500 meters to 500 meters of pollen germination percenlagc was 13 W. falling 70.26% Tlıc length of the tube in a simılar way lo 2500 m m 359.6 um, vvhıle 500 meler 23 um. it \vent down to the tube length ot appro\ımatelv 93.6% percent had a reducüon
In vitro pollen germination and tube growth on Prunus armeniaca L. (Apricot) grown around tlıe province of Elazig cemerit plant
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Çimento fabrikası; Prunus armeniaca L. (kayısı); Polen çimlenmesi; Polen tüpü gelişimi