ORHAN PAMUK’UN PERSPEKTİFİNDEN DOĞU-BATI ÇATIŞMASI - Bayrak, Özcan; Erol, Sedat (My University, 2020)
Karşıtlıkları/çelişkileri romanın temeli olarak gören Orhan Pamuk’un tema dünyasında Doğu-Batı çatışması önemli bir yere sahiptir. Pamuk, Doğu ve Batı kültürünün kesiştiği önemli bir yer olan Türkiye’de, İstanbul’un Nişantaşı semtinde büyümüştür. Bu ortamda yetişen Pamuk, iki kültürü birlikte tanımıştır. Bu iki ayrı dünya, Doğu ve Batı kültürü, Pamuk’un sorgulamalarının merkezine yerleşmiştir. Bu araştırmanın amacı, Orhan Pamuk’un tema dünyasında önemli bir yeri olan Doğu-Batı çatışmasının eserlerine yansımasını belirlemek ve betimlemektir. Araştırma süreci nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesiyle yürütülmüş, elde edilen verilerin analizinde betimleyici-yorumlayıcı analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, farklı konular üzerinden işlenen çatışma unsurlarının çok boyutlu ve karmaşık olan yapılarının bozulmadan, hayatın içerisinde olduğu gibi aktarıldığı, bir sonuca varma amacı taşımadığı; sorgulama, yorumlama ve sonuca varma gibi anlamsal işlemlerin okuyucuya bırakıldığı tespit edilmiştir.
Keywords: Beşeri Bilimler; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri