DOĞU ANADOLU FAY ZONU PALU SEGMENTİNDE DİSLOKASYON METAMORFİZMA - KARACA, TUĞÇE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışma, Elazığ-Palu ilçesi, Gökdere sıkışmalı büklümü ile Hazar Gölü gevşeten büklümü arasında K60oD doğrultusunda 77 km boyunca uzanan DAF zonu Palu segmenti kayaçlarında yer alan dislokasyon metamorfizmanın etkilerinin mineralojik ve jeokimyasal incelemesini kapsar. Bu çalışma kapsamında incelenen alandaki en yaşlı birim, Geç Kretase (Senoniyen) yaşlı çoğunlukla volkanik kayaçlar ve bunları kesen granitik kayaçlardan oluşan Elazığ Magmatitleri'dir. Diğer birimler ise, Alt Eosen yaşlı kumtaşı-şeyl-marn ardalanmasından oluşan Hazar Grubu, Orta Eosen yaşlı çamurtaşı bantlı volkanik Maden Karmaşığı, Orta Eosen-Oligosen yaşlı tabanda çakıltaşı, üst seviyelerde resifal kireçtaşları ile temsil edilen Kırkgeçit Formasyonu, konglomera ve kumtaşlarından oluşan Kuvaterner yaşlı, Palu Formasyonudur. İnceleme alanının en genç birimi, serbest çakıl ve kum litolojisinin hâkim olduğu eski akarsu çökelleri olan alüvyonlardır. Fay zonlarında dislokasyon metamorfizma ve fay kayalarının belirlenmesi sebebiyle farklı analiz yöntemleri tercih edilmiştir. Fay zonu içerisindeki tüm kayaçlarda mineralojik incelemeler, X-ışınları difraksiyonu (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) gibi kimyasal analiz incelemeleri yapılmıştır. Farklı analiz yöntemleri ile tektonizma, kil minerallerinin morfolojisi ve metamorfizma ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Mineralojik ve kimyasal analizler, hidrotermal alterasyonu ve fay zonu deformasyonunu göstermektedir.

This study was prepared for the mineralogical and geochemical investigation of the dislocation metamorphism effects in the EAF zone Palu segment rocks extending for 77 km in the N60oE direction between the Gökdere compressional bend in the Elazığ-Palu district segment and the Hazar Lake loosening bend. The oldest unit in the study area is the Late Cretaceous (Senonian) aged Elazig Magmatites, which mostly consist of volcanic rocks and granitic rocks that cut them. Other units are the Hazar Group consisting of Lower Eocene aged sandstone-shale and marl alternation, the Maden Complex represented by Middle Eocene aged mudstone banded volcanic rocks in places, and the Middle Eocene-Oligocene aged Kırkgeçit Formation represented by conglomerate at the base, reefal limestones at the upper levels and poorly sorted. It consists of the Quaternary Palu Formation consisting of conglomerate and sandstones. The youngest unit of the study area is the alluviums, which are old fluvial deposits dominated by free gravel and sand lithology. Due to the determination of dislocation metamorphism and fault rocks in the fault zones, different analysis methods were preferred, mineralogical examinations, X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) chemical analyzes were performed on all rocks. The metamorphism and tectonism in rocks, different studies were carried out to determine morphology of clay minerals and metamorphism. The mineralogic and chemical analyzes shows hydrothermal alteration and fault zone deformation.
Dislocation metamorphism in the Palu segment of Easth Anatolia fault zone
Keywords: Jeoloji Mühendisliği