İlimizde term gebeliklerde anemi sıklığı ve maternal yaş ile parite ilişkisi - Kavak, Ebru Çelik; Kavak, Salih Burçin (My University, 2017)
Amaç: Anemi tüm dünyada her yafl grubunda ve cinsiyette son derece yaygın olarak izlenen bir sorun olmasına rağmen özellikle gebelerde kötü maternal ve perinatal sonuçlara neden olabilmesi açısından farklı bir öneme sahiptir. Bu çalıflmada yöremizdeki term gebelerde anemi sıklığını, paritenin anemi sıklığına etkisini ve aneminin fliddetini tespit etmeyi amaçladık. Yöntem: Çal›flmaya 1 Haziran 2016 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Do¤um Kliniğine doğum için baflvuran 37 hafta ve üzerinde olan ve preeklampsi, HELLP sendromu, dekolman plasenta gibi ek patolojileri olmayan 426 gebe dahil edildi. Gebelerin demografik özellikleri ve hemoglobin değerleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Nullipar hastalarda anemi prevalans› %18.7, paritesi 1–4 aras›nda olanlarda %21.9, grand multipar hastalarda ise %46.2 olarak tespit edildi. Tan› konulan tüm anemiler hafif ve orta fliddette anemi fleklindeydi. Hiçbir hastada fliddetli ve çok fliddetli anemi tespitedilmedi. Sonuç: Nullipar hastalar ile karflılafltırıldığında multipar ve grand multipar hastalarda anemi prevalansı daha fazladır. Demir eksikli- ği anemisi, önleyici hekimlik faaliyetlerine rağmen yüksek oranda görülmeye devam etmektedir
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp; Hematoloji