İNGUİNAL HERNİ TAMİRİNDE KULLANILAN KLASİK YÖNTEMLER İLE LİCHTENSTEİN VE KUGEL YAMA ONARIMLARINDAN SONRA GÖRÜLEBİLEN AĞRI, TESTİKÜLER VOLÜM DEĞİŞİKLİKLERİ VE SEKSÜEL DİSFONKSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI - GİRGİN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2005)
AMAÇ: Gelişmekte olan fıtık cerrahisinde, tekniğin başarısını yansıtantemel unsurlardan birisi de hasta konforudur. Hasta konforunun en önemligöstergelerinden ikisi ise ağrı semptomu ile birlikte seksüel fonksiyonlardır.İnguinal herni tamirinde teknik olarak tamamen farklı üç ayrı teknik olan Kugelyama, Lichtenstein'ın tariflediği anterior prolen yama teknikleri ile klasik vegerginlikli bir yöntem olan Shouldice onarım tekniklerinin, akut ve kronik ağrı,testiküler arter akım hızı ve volümü ile seksüel fonksiyonlar üzerine olan etkisiniaraştırmayı amaçladık.HASTALAR VE YÖNTEM: Kasık bölgesinde ağrı ve / veya şişlikşikayetleri ile başvuran, inguinal herni tanısı alan erkek hastalar prospektif verandomize olarak herbiri 25 hastadan oluşan üç ayrı gruba alınarak, birinci gruba(K) açık preperitoneal Kugel yama tamiri, ikinci gruba (L) Lichtenstein yama tamiri,üçüncü gruba (S) ise Shouldice klasik onarımı uygulandı.Tüm hastalara uygulanacak olan anestezi şekli, uygulanacak olan ameliyattekniğini bilmeyen, hasta istek ve uyumunu da dikkate alan Anestezi konsültandoktoru tarafından belirlendi. Hastalarda akut ağrının değerlendirilmesindepreoperatif, postoperatif 2. saat ve 24.saatte lineer ağrı skorlama tablosu (VAS:linear analoque pain scala) kullanıldı. Kronik ağrının değerlendirilmesinde isebirincisi kronik kasık ağrısının insidansını (anket-a), ikincisi ağrıyı karakterize edipkronik ağrının fonksiyonlar üzerine etkisini (anket-b) ve üçüncüsü (anket-c) iseağrının şiddetini tayin etmeye yönelik üç anket çalışması uygulandı. Postoperatifdönemde hastaların VAS skorları 4 değerinin üzerine çıkmadıkça analjezikyapılmadı ve genel anestezi uygulanan hastalara postoperatif 2. saatte, rejyonel1AMAÇ: Gelişmekte olan fıtık cerrahisinde, tekniğin başarısını yansıtantemel unsurlardan birisi de hasta konforudur. Hasta konforunun en önemligöstergelerinden ikisi ise ağrı semptomu ile birlikte seksüel fonksiyonlardır.İnguinal herni tamirinde teknik olarak tamamen farklı üç ayrı teknik olan Kugelyama, Lichtenstein'ın tariflediği anterior prolen yama teknikleri ile klasik vegerginlikli bir yöntem olan Shouldice onarım tekniklerinin, akut ve kronik ağrı,testiküler arter akım hızı ve volümü ile seksüel fonksiyonlar üzerine olan etkisiniaraştırmayı amaçladık.HASTALAR VE YÖNTEM: Kasık bölgesinde ağrı ve / veya şişlikşikayetleri ile başvuran, inguinal herni tanısı alan erkek hastalar prospektif verandomize olarak herbiri 25 hastadan oluşan üç ayrı gruba alınarak, birinci gruba(K) açık preperitoneal Kugel yama tamiri, ikinci gruba (L) Lichtenstein yama tamiri,üçüncü gruba (S) ise Shouldice klasik onarımı uygulandı.Tüm hastalara uygulanacak olan anestezi şekli, uygulanacak olan ameliyattekniğini bilmeyen, hasta istek ve uyumunu da dikkate alan Anestezi konsültandoktoru tarafından belirlendi. Hastalarda akut ağrının değerlendirilmesindepreoperatif, postoperatif 2. saat ve 24.saatte lineer ağrı skorlama tablosu (VAS:linear analoque pain scala) kullanıldı. Kronik ağrının değerlendirilmesinde isebirincisi kronik kasık ağrısının insidansını (anket-a), ikincisi ağrıyı karakterize edipkronik ağrının fonksiyonlar üzerine etkisini (anket-b) ve üçüncüsü (anket-c) iseağrının şiddetini tayin etmeye yönelik üç anket çalışması uygulandı. Postoperatifdönemde hastaların VAS skorları 4 değerinin üzerine çıkmadıkça analjezikyapılmadı ve genel anestezi uygulanan hastalara postoperatif 2. saatte, rejyonel1anestezi uygulanan hastalara ise ağrının başlangıcından 2 saat sonra VAS skorlarıbelirlenerek 1mg/kg dozundan Meperidin intramüsküler (im) olarak uygulandı.Ayrıca seksüel fonksiyonları değerlendirmede, preoperatif dönemde ve postoperatif1. yılda uygulanmak üzere 15 sorudan oluşan, her soru cevabının birer puanlamasistemine sahip olduğu Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formukullanıldı. Hastalarda operasyon yapılmamış taraf ve/veya preoperatif değerlerkontrol yerine geçmek üzere preoperatif dönem, postoperatif 3.ay, 6.ay ve12.aylarda, skrotal dopler ultrasonografi ile testiküler arter akım ve volümdeğişiklikleri ölçüldü.BULGULAR: Takip süreleri 12 ile 42 aylar arasında değişmekte olan 66hastanın hiçbirinde nüks gözlenmedi. Ameliyat öncesinde yapılan skorlamadagruplar arasında istatistiki olarak hiçbir fark bulunmazken (p>0.05), postoperatiferken dönem ağrı değerlendirilmesinde ameliyat sonrası 2. saat(p<0.01), ağrıbaşlangıcından 2 saat sonra (p< 0.001) ve 24 saat sonrasında (p<0.05) K grubundadiğer gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük ağrı skorları elde edildi.Birinci yıldaki kronik ağrı değerlendirilmesinde ise kronik ağrı insidansı ve ağrınınneden olduğu aktivite kısıtlılıklarında anlamlı bir fark yok iken (p>0,05) kronikağrının mevcut olduğu hastalarda ağrı şiddetinin tayininde yine anlamlı olarak Kugelonarımında daha az ağrı sonuçları elde edildi (p<0,05). Preoperatif değerlere göreereksiyon işlevinde en fazla iyileşme oranı K grubunda görülmesine rağmen gruplararası farklılıklar istatistiki olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0.05).Inguinal ve testiküler volüm ölçümlerinde anlamlı farklılık bulunmazken (p>0.05), inguinal ve testiküler akım hızlarında Lichtenstein ve Shouldice gruplarındakihastaların operasyon taraflarında ameliyat öncesindeki değerlere göre anlamlı2

The Comparison of Pain, Testiculer Artery Volume Changings, andSexual Dysfunctions After Shouldice Classical Repair, Lichtenstein Repair andKugel Repair.OBJECTIVE: Patient comfort is one of the main outcome and success of theinguinal hernia repair technic. Sexual function and pain are also the most importantindicators for patients comfort. In this prospective, secuentially randomized study,acute and chronic pain, testiculer arterial flow measurements and sexual functionswere compared between Kugel and Lichtenstein hernia repair which are tension free,with Shouldice repair technic which is tensioned classical repair technic.PATIENTS AND METHODS: Patients with pain and swelling complaintsat inguinal region and diagnosed as inguinal hernia were taken into yhis study. Allpatients were mail. Patients were divided into 3 groups, each contained 25 patients.Kugel patch repair group referred as K group, Lichtenstein group referred as Lgroup, and remained Shouldice repair group as S group. The patients which wererefused to continue to the study, or did not come to the controls, 2 from group K, 1from group L, and 6 patients from group S were excluded from the study.The type of anesthesia for all patients, designated by the consultantanesthesiology specialist who were considered the patient accordance and did notknow the type of operation. The intensity of the acute pain in the patients evaluatedby the linear visual analogue pain scala (VAS) preoperatively, 2nd, and 24th hoursafter operation. The chronic pain was evaluated by a questionnaire for testing theincidence of the chronic pain (questionnaire a), investigating the effect of the pain onthe functions, characterizing the pain (questionnaire b), and constituting the intensity4(questionnaire c), of the chronic pain. Also for evaluating the erectile function, formof International Index of Erectile Function (IIEF) was performed. The testiculararterial flow measurement and volume changings were recorded by the Dopplerultrasound measurements preoperatively, 3 th, 6th, and 12th months after operations.RESULTS: No recurrence was seen in the 66 patients for all three groups.Postoperative 2nd hour (p< 0.001) and 24th hour (p< 0.05) VAS scores weresignificantly lower in the group K. For the evaluating of the chronic pain in the firstyear, incidence and limited activity were not significantly different between groups,but we found lesser pain intensity in the group K (p<0.01).There were not any erectile dysfunction in all patients. Erectile functionresults were also better in the Kugel group first year postoperatively, but thesedifferences between groups were not significant. (p> 0.05) In the Doppler ultrasoundmeasurements, testicular artery volumes were not different in all groups, but decreaseof the flow measurements in Shouldice and Lichtenstein groups were significant.Testicular artery flow decreased in all groups at the postoperative period.The average hospitalization time was 1.17 days in group K, 1.92 days ingroup L, 2.68 days in group S(p<0.001). Time of return to normal daily activity was5.4 days in group K, 7.1 days in group L,and 8.4 days in group S(p<0.001).CONCLUSION: The technic of preperitoneal Kugel patch repair, is newrepair technic which has more satisfied results with less acute and chronic pain, lesshospitalisation time, and less time to return to normal daily activity. It is interestingthat the three different technics of hernia repairs cause decrease in the testiculerartery flow and volume, and it is significant in Shouldice and Lichtenstein groups,whereas it is not significant in the Kugel group. All repair technics in this study were5not effected the erectile function, and there were no differences between groups. It isalso interesting that, Kugel patch repair has more advantages on the patient comfortcompare to the Lichtenstein repair technic which was accepted a new challenge inthe inguinal hernia surgery.KEYWORDS: Inguinal hernia, Kugel patch, Lichtenstein, Shouldice repair,pain, testiculer artery dopler ultrasound, erectile function, sexual dysfunction.6
The comparison of pain, testiculer artery volume changings, and sexual dysfunctions after shouldice classical repair, Lichtenstein repair and Kugel repair
Keywords: Genel Cerrahi