Bazı Evcil Hayvanlarda Karşılaşılan Göz Hastalıklarının Değerlendirilmesi: Retrospektif Bir Çalışma: 278 Olgu: (2002-2013) - Han, Mehmet Cengiz; Sağlıyan, Aydın; Polat, Eren; İstek, Özmen (My University, 2019)
Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde 2002-2013 yılları arasında farklı hayvan türlerinde göz hastalıklarının görülme sıklığı araştırıldı. Çalışmadaki elde edilen veriler, Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi kayıt sisteminden temin edildi. Çalışmada en sık karşılaşılan göz problemlerinin keratitis (%34.17) ve konjunktivitis (%31.29) olduğu saptandı. Konjunktivitis olgularına en çok köpeklerde (%34.48) rastlandığı tespit edilirken; keratitis olgularına ise en çok sığırlarda (%51.57) rastlandığı tespit edildi. Sığırlardaki keratitis olgularının %10’unun Coriza Gangrenosa Bovis kaynaklı olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, yapılan bu çalışma ile Elazığ bölgesinde en çok karşılaşılan göz hastalıkları tespit edilerek bölgedeki veteriner hekimlerin göz hastalıklarına yaklaşımına yardımcı olmak amaçlandı.
Keywords: Veterinerlik