“SEYFULLAH” LAKABININ HALİD B. VELİD’İN CİHADINA YANSIMASI - Akbaş, Mehmet (Fırat University, 2012)
Halid b. Velid, İslâm tarihinde savaşçı kişiliğiyle müstesna bir yere sahiptir. Hayatı cepheden cepheye koşmakla geçen bu kahraman sahâbîye, Hz. Peygamber “Allah’ın çekilmiş kılıcı” anlamına gelen “Seyfullahi’l-Meslûl” lakabını vermiştir. Hz. Peygamber’in ona bu lakabı vermesinin büyük neticeleri olmuştur. Halid’in hayatının her safhası zafer işaretleriyle doludur. Böyle bir lakap, onun kahramanlığını daha da bilemiş, sahabe döneminde Sasânî ve Bizans’a karşı yapılan fetih hareketinde büyük başarılar elde etmesine ve Müslümanlar nezdinde zaferleriyle, kahramanlık ve cihad sevgisiyle tanınmasına vesile olmuştur. Şehadeti çok arzu etmesine rağmen bunun kendisine nasip olmamasına hayıflanmıştır. Bu makalede Halid’in Müslüman olduktan sonra üzerinde taşıdığı “Seyfullah” lakabıyla ne gibi başarılar elde ettiğini ve bu lakabın onu nasıl motive ettiğini mülahaza etmek istiyoruz.
Reflection of the Nickname “Sayfallah” on Khalid B. Walid’s Jihad
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları