AFETLERİN İÇ GÖÇ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: 6 ŞUBAT 2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ ÖRNEĞİ - TEKE, HULUSİ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve Türkiye'nin güneydoğu bölgesini derinden etkileyen depremlerin, iç göç üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Depremler, fiziksel yıkımın ötesine geçerek ekonomik, sosyal, demografik ve psikolojik boyutlarda önemli sonuçlar doğurmuştur. Çalışmada, afetlerin toplum üzerindeki etkileri ve bu etkilerin iç göç hareketlerine nasıl yön verdiği detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Tezin ilk bölümünde afet kavramı, genel özellikleri ve türleri incelenmiştir. Doğal ve insan kaynaklı afetlerin ayırt edici özellikleri üzerinde durulmuş, özellikle depremlerin sosyal ve ekonomik yapılar üzerindeki derin etkileri tartışılmıştır. Göç kavramı ve türleri ise ikinci bölümde ele alınmış; iç göçün nedenleri, bireyler ve toplum üzerindeki sonuçları analiz edilmiştir. Çalışmanın ana odak noktası olan 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, etkilediği geniş coğrafya, ekonomik faaliyetler üzerindeki yıkıcı sonuçları, sosyal dokudaki değişimler ve toplumsal psikoloji üzerindeki etkileriyle kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Deprem sonrası meydana gelen zorunlu göç hareketleri, saha çalışmaları, resmi raporlar ve istatistiksel veriler doğrultusunda analiz edilmiştir. Özellikle depremzedelerin göç tercihlerini etkileyen ekonomik, sosyal ve fiziksel faktörler ile göç alan bölgelerdeki karşılayıcı sistemin yeterliliği detaylı bir şekilde incelenmiştir. Sonuç olarak, Kahramanmaraş depremlerinin büyük çaplı bir iç göçe yol açtığı; bu göçlerin göç alan bölgelerde barınma, iş gücü, altyapı ve sosyal uyum gibi sorunları beraberinde getirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca göç veren bölgelerde nüfus kaybının ekonomik ve sosyal yapılarda zayıflamaya neden olduğu görülmüştür. Çalışma, afetlerin göç üzerindeki etkilerini anlamlandırmanın yanı sıra, gelecekte benzer durumlarla karşılaşılmaması için afet yönetimi ve iç göç politikalarına yönelik öneriler sunmaktadır.

This study aims to investigate the impact of the earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023, which profoundly affected Turkey's southeastern region, on internal migration. Beyond causing physical destruction, these earthquakes have led to significant economic, social, demographic, and psychological consequences. The study thoroughly examines the effects of disasters on society and how these effects influence internal migration movements. The first section of the thesis explores the concept of disasters, their general characteristics, and types. The distinguishing features of natural and human-induced disasters are discussed, with a particular focus on the profound social and economic impacts of earthquakes. The concept and types of migration are addressed in the second section, where the causes of internal migration and its consequences for individuals and society are analyzed. The central focus of this study is the Kahramanmaraş earthquakes, which are evaluated comprehensively in terms of their impact on the affected region, the destruction of economic activities, changes in social structures, and effects on societal psychology. Post-earthquake forced migration movements are analyzed based on field studies, official reports, and statistical data. The study examines the economic, social, and physical factors influencing earthquake victims' migration choices and assesses the adequacy of receiving systems in the regions where they relocated. The findings reveal that the Kahramanmaraş earthquakes caused large-scale internal migration, bringing challenges such as housing, labor force, infrastructure, and social cohesion to receiving areas. Additionally, population loss in the regions affected by the earthquake has weakened their economic and social structures. The study aims not only to understand the relationship between disasters and migration but also to provide recommendations for disaster management and internal migration policies to mitigate similar challenges in the future.
The impact of disasters on internal migration: The example of 6 February 2023 Kahramanmaraş earthquakes
Keywords: Demografi; Deprem Mühendisliği; Sosyoloji