Yeniden işlevlendirilen Hasan Paşa Hanı’nın kullanım sonrası değerlendirmesi - Cebe, Mehmet Ata; Özen, Nurtekin (My University, 2019)
Son yüzyılda dünya genelinde yaşanan değişimin etkileri ülkemizde de ciddi oranda yaşanmıştır.Her alanda görülen bu değişimden en fazla etkilenen alanlardan biri de mimari olmuştur.Geleneksel yapılar yaşanmışlıkların, tarihin, geleneğin, tekniğin ve kültürün sonraki nesillereulaştırıldığı tarihi belge niteliği taşımaktadır. Bu nedenle geleneksel yapılar, özgün kimlikleri ilekorunmaları durumunda ancak söz konusu anlamlarını sonraki nesillere taşımaya devamedebileceklerdir. Geleneksel yapıların özgün kimlikleri ile korunmalarına katkı sunmayıamaçlanmakta olan bu çalışma kapsamında tarihi yapıların yaşatılarak korunması sürecindeyaşanan aksaklıkların tespit edilmesi hedeflenmektedir. Yaşanan değişimden mimari alanda enfazla etkilenen yapı grubunu yeni ihtiyaçlar ve ekonomik kaygıların etkisi ile geleneksel hanyapıları oluşturmaktadır. Bu yapılardaki sağlıksız ve kimliksiz müdahaleler ve yeni işlevlendirmelerciddi sorunları beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda geleneksel han yapılarının yeniişlevlerinin, yapı ve kullanıcılar üzerindeki etkilerinin bilimsel yöntemlerle araştırılması, olumsuzyönlerinin tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulması bu yapıların korunması sürecinde en önemlifaktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma kapsamında Diyarbakır kentinde bulunanşehir içi hanlarından yeniden işlevlendirilmiş olan Hasan Paşa Hanının özgün niteliklerinikorumak amacıyla, bu yapının yeni işlevi ve kullanım alanlarına ait gözlemsel saptamalaryapılarak görsel analizler oluşturulmuştur. Yapılan tespitler ışığında yapının özgün kimliğini bozanmüdahaleler belirlendikten sonra kullanıcı memnuniyet seviyesinin belirlenmesine yönelik olarakanket çalışmaları yapılmıştır.
Keywords: Mimarlık