TÜRKİYE TÜRKÇESİ VE AZERBAYCAN TÜRKÇESİ AĞIZLARINDAKİ YER VE MEKÂN ADLARININ SÖZ VARLIĞI AÇISINDAN TAŞIDIĞI ARKAİK İZLER - Kaan, Yalçın Süleyman; Özeren, Mehmet (My University, 2023)
Dil bilimin en önemli alanlarından birini ad bilim (onomastik) oluşturmaktadır. Ad bilimin en önemli alt kollarından birini ise yer ve mekân adları oluşturmaktadır. Yer/mekân adları, dil bilimsel çalışmaların önemli bir bölümünü oluşturmakla beraber; geçmişe ışık tutması ve toplumların kültürel yapısını ortaya koyması açısından üzerinde en çok çalışılan alanlardan biri haline gelmiştir. Bu alanla ilgili olarak en dikkat çekici özelliklerden birini yer/mekân adlarındaki arkaik izler oluşturmaktadır. Bu çalışmada söz varlığı açısından Türkiye Türkçesi ağızları için hazırlanmış olan “Halk Ağızlarından Derleme Sözlüğü”nde ve Azerbaycan Türkçesi ağızları için hazırlanan “Azerbaycan Dialektoloji Sözlüğü”nde yer alan tüm yer/mekân adlarının söz varlığ ı açısından taşıdığı arkaik izlerin ortaya çıkarılmasına çalışılacaktır.
Keywords: Söz Varlığı; Halk Ağızlarından Derleme Sözlüğü; Azerbaycan Dialektolo ji Lüğeti; Yer/Mekân Adları; Arkaik İzler