Yüksek Fruktoz Diyeti ile Metabolik Sendrom Oluşturulan Ratların Testis Dokusunda Ghrelin Dağılımına Oleuropeinin Etkisi - Kocamüftüoğlu, Gonca Ozan; Kaya, Nalan; Yılmaz, Osman Fatih; Güzel, Elif Erdem; Ozan, Enver (My University, 2014)
Bu çalışmada yüksek fruktoz diyeti ile deneysel olarak oluşturulan metabolik sendrom modelinin rattestis dokusuna etkileri ve ratların testis dokusundaki ghrelin ekspresyonunda oleuropeinuygulanmasının meydana getireceği değişimlerin, biyokimyasal ve immünohistokimyasalyöntemlerle belirlenmesi amaçlandı.Sekiz haftalık 32 adet erkek Sprague-Dawley cinsi rat rastgele Kontrol, Metabolik sendrom,Oleuropein, Metabolik sendrom+Oleuropein olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Metabolik sendromoluşturmak amacıyla %20 fruktoz içeren içme suyu kullanıldı ve Oleuropein 10 mg/kg/gün oralolarak uygulandı. 60 günlük deney sonunda ratlar dekapite edilerek kan ve testis doku örneklerialındı. Serum glukoz, insülin ve trigliserid düzeyleri ölçüldü. Testis dokularında streptavidin-biyotinperoksidazyöntemi ile ghrelin immünreaktivitesi belirlendi. Ayrıca, testis dokularındamalondialdehit (MDA) düzeyleri ve katalaz aktivitesi spektrofotometrik yöntemlerle ölçüldü.Fruktoz uygulamasının; serum trigliserid, insülin düzeyleri ve insülin direncinde anlamlı bir artışyaptığı saptandı. Yüksek fruktoz diyeti ile deneysel olarak metabolik sendrom oluşturulan ratlarıntestis dokusunda ghrelin ekspresyonunun azaldığı, oleuropein uygulanmasının ise testisdokusunda azalmış ghrelin ekspresyonunu arttırdığı belirlendi. Metabolik sendrom grubunda testisdokusu MDA düzeylerinin arttığı ve katalaz aktivitesinin azaldığı belirlendi. Diğer taraftan metaboliksendrom+oleuropein grubunda, metabolik sendrom grubuna göre testis dokusunda MDAdüzeylerinin azaldığı, katalaz aktivitesinin ise arttığı tespit edildi.Yüksek fruktoz diyeti ile oluşturulan metabolik sendrom modelinde, testis dokusunda oksidatifstresin arttığı saptandı. Metabolik sendromda bu doz ve sürede oleuropein uygulamasının, aşırıfruktoz tüketiminin neden olduğu olumsuz etkilere karşı testis dokusunda koruma sağladığı veantioksidan bir rol oynadığı belirlendi.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik