POLİPROPİLEN LİFLİ BETONLARIN TAGUCHİ METODU İLE OPTİMİZASYONU - ERKUŞ, TAHA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Beton uzun yıllardan beri inşaat alanında en fazla rağbet gören yapı malzemesidir. Betonun özelliklerini geliştirmek için çeşitli katkı maddeleri ve ilave malzemeler kullanılmaktadır. Bu ilave malzemelerden en çok kullanılanlardan biri de liftir. Bu tez çalışmasında da lif olarak polipropilen lif seçilmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler yardımıyla optimizasyon yapılarak kullanılabilecek optimum polipropilen lif miktarı belirlenmiştir. Çalışmada çimento dozajı 350,400 ve 450 kg/m³ olarak seçilmiştir. Ayrıca 0.45, 0.5 ve 0.55 olmak üzere üç farklı su/çimento oranı kullanılmıştır. Hazırlanan bu karışımlara toplam hacmin %0.03, %0.05, %0.1, %0.2 ve %0.4 oranlarında beş farklı polipropilen lif (12 mm) eklenmiştir. Betonların mekanik ve fiziksel özelliklerini belirleyebilmek amacıyla; basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultrases geçiş hızı ve su emme deneyleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen deneysel veriler kullanılarak Taguchi metodu yardımıyla optimum parametre seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca varyans analizi yapılarak deney sonuçlarına parametrelerin etkisi belirlenmiştir.

Concrete has been the most popular building material in the field of construction for many years. Various additives and additional materials are used to improve the properties of concrete. One of the most used of these additional materials is fiber. In this thesis, polypropylene fiber was chosen as fiber. With the help of the data obtained in this study, the optimum amount of polypropylene fiber to be used was determined by optimization. In the study, cement dosage was selected as 350,400 and 450 kg / m³. In addition, three different water / cement ratios were used as 0.45, 0.5 and 0.55. Five different polypropylene fibers (12 mm) were added to these mixtures in the ratios of 0.03%, 0.05%, 0.1%, 0.2% and 0.4% of the total volume. In order to determine the mechanical and physical properties of concrete; Compressive strength, splitting tensile strength, ultrasound velocity and water absorption tests were carried out. Using the experimental data obtained, optimum parameter levels were determined with the help of Taguchi method. In addition, the effect of the parameters on the experimental results was determined by analyzing variance.
Optimization of polypropylene fiber concretes with Taguchi method
Keywords: İnşaat Mühendisliği