Beton asfaltın farklı türden temeller üzerindeki serbest basınç mukavemet değerinin değişimi - Kuloğlu, Necati; Kök, Baha Vural; Durmaz, Bumin (My University, 2006)
Bu çalışmada, farklı temeller üzerindeki beton asfalt kaplamanın, serbest basınç dayanımları incelenmiştir. Bu amaçla, asfalt betonu ve temellerin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. İlk olarak asfalt betonunda kullanılacak agrega malzemesine; elek analizi, aşınma, özgül ağırlık, hava tesirlerine karşı dayanıklılık (Na2SO4), kil oranı tayini, bitüm üzerinde ise; penetrasyon, düktilite deneyleri yapılmıştır. Daha sonra bitümlü sıcak karışıma Marshall deneyi uygulanarak; özgül ağırlık, boşluk oranı, stabilite, akma, bitüm ile dolu boşluk, agregalar arasındaki boşluk oranı değerleri bulunarak asfalt betonunun fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Temel malzemeleri üzerinde ise; elek analizi, aşınma, hava tesirlerine karşı dayanıklılık (Na2SO4), Proktor ve CBR deneyleri yapılarak temel malzemelerinin fiziksel özellikleri tespit edilmiştir. Temel tabakaları, optimum su muhtevasında 20x20x15 cm ebadındaki çelik kalıplarda hazırlanmıştır. Marshall briketleri hazırlanan bu temel tabakaları üzerinde, pres altında kırılarak, serbest basınç dayanımları ve Poisson oranları bulunmuştur. Sonuç olarak, iri tane dağılımına sahip temeller üzerinde kırılan Marshall briketlerinin kırılma yükü, ince tane dağılımına sahip temeller üzerinde kırılan Marshall briketlerinin kırılma yükünden daha düşük çıkmıştır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi; Mühendislik; Kimya