Geçiş Dönemi Evlenme Ritüellerinden Oyun, Eğlence ve Müziğin Psiko-Sosyal Boyutu ve Bu Ritüellerin İslam’ın Nikâh Şartlarından Biri Olan Aleniyetle İlişkisi - Güneş, Abdurrahman (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 2026)
Geçiş dönemleri denilen doğum, evlenme ve ölüm gibi yaşamın belli zamanlarında yapılan kutlamalar, kültürden kültüre uygulama biçimleri farklı olsa da hemen hemen her toplumda yaygın olarak görülmüştür. Bunların bir kısmının dinsel düşünce ve amaçlarla icra edilmesi, geçiş dönemlerinin dinsel boyutunu öne çıkarmaktadır. İslam’a göre nikâhın iki şahit huzurunda kıyılması asgari koşul olsa da nikâhı topluma duyurarak (aleniyet) zina şüphesini ortadan kaldırmak için yeterli görülmemiştir. Hz. Peygamber’in nikâhı zinadan ayıran vasıtanın def çalmak ve ses çıkarmak olduğunu belirtmesi, duyurunun aleniyetin (açıklık) önemini göstermektedir. Bu araştırmada Döküman Analizi Yöntemi kullanılarak geçiş dönemleri hakkında bilgi verilmeye ve bu dönemlerde icra edilen ritüellerin psikolojik ve sosyolojik yorumları yapılmaya çalışılmıştır. Haram fiiller işlenmedikçe toplumların kendi kültürlerine göre eğlence tertip etmelerinde dinen sakınca olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
The Psychosocial Dimension of Games, Entertainment, and Music in Transitional Marriage Rituals and Their Relationship with Publicity, One of the Conditions of Marriage in Islam
Keywords: Din sosyolojisi; geçiş dönemleri; evlenme; ritüel; aleniyet; İslâm.