FARKLI İKİ MİKROALG (SCENEDESMUS DİMORPHUS VE CHLORELLA VULGARİS) VE KURU EKMEK MAYASI (SACCHAROMYCES CEREVİSİAE) İLE BESLENEN MOİNA MİCRURA (KURZ, 1874)'NIN BESİN ALMA AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - BAYDAŞ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, bir zooplankton (kladoser) türü olan Moina micrura (Kurz, 1874)'nın besin seçiciliği araştırılmıştır. Besin olarak Chlorella vulgaris, Scenedesmus dimorphus'tan oluşan 2 farklı alg türü ve zooplankton kültüründe ek besin olarak kullanılan Saccharomyces cerevisiae kullanılmıştır. Araştırmanın birinci aşamasında Scenedesmus dimorphus, Saccharomyces cerevisiae, Chlorella vulgaris türlerinden oluşan ( 70x104 hücre/ml, 210x104 hücre/ml 280x104 hücre/ml) besin karışımı Moina micrura 'ya besin olarak verilmiş ve Moina micrura'ya ait en yüksek besin alma oranının 1148,71 hücre/kladoser/dakika ile Chlorella vulgaris'e ait olduğu bulunmuştur. İkinci aşamada 2 alg türünden oluşan karışım Moina micrura 'ya besin olarak verilmiş ve her iki türe ait besin alma oranı arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır (p< 0.05). Üçüncü aşamada ise, 2. aşamada düşük besin alma oranının belirlendiği Scenedesmus dimorphus ve Saccharomyces cerevisiae'den oluşan karışım Moina micrura'ya besin olarak verilmiş ve besin alma oranları arasındaki farkın önemli olduğu saptanmıştır (p<0.05).Anahtar Kelimeler: Beslenme Aktivitesi, Ekmek Mayası, Mikroalg, Moina micrura,

In Feeding Activity of Moina Micrura (Kurz, 1874) (Cladocera) Fed with Different Microalgae Species (Chlorella vulgaris, Scenedesmus dimorphus) and Baker?s Yeast (Saccharomyces cerevisiae )In this study, it was explored the feeding activity of Moina micrura (Kurz, 1874) a zooplankton (kladoser) type. Two different single cell microalgae made of Chlorella vulgaris, Scenedesmus dimorphus and Saccharomyces cerevisiae (yeast) used as an additional food in zooplankton culture have been used as food. In the first step of the exploration, a food the mixture which consist of Chlorella vulgaris (280x104 cell/ml), Scenedesmus dimorphus (70x104 cell/ml) and Saccharomyces cerevisiae (210x104 cell/ml) has been given to Moina micrura as food and it has been found out that the higest ingestion rate of taking food which is 1148,71 cell/cladocera/min. belongs to Chlorella vulgaris. In the second step, a mixture which consist of two types algae has been given to Moina micrura and it has been obtained that the difference between the ingestion rate of taking food of two types is important. (p<0.05). In the third step, the mixture which consist of Scenedesmus dimorphus and Saccharomyces cerevisiae which was obtained to have the lowest ingestion rate of taking food in the second step has been given to Moina micrura as food and it has been obtained that the difference between the rates of taking food is important (p<0.05).Key words: Feeding Activity, Bekar?s Yeast, Microalgae, Moina micrura,
In feeding activity of Moina micrura (Kurz, 1874) (cladocera) fed with different microalgae species (Chlorella vulgaris, Scenedesmus dimorphus) and baker?s yeast (Saccharomyces cerevisiae )
Keywords: Biyoloji