HİPOPARATİROİDİ TANILI HASTALARIN YAŞAM KALİTESİ İLE SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - KARACA, TAHA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Amaç: Hipoparatiroidizm, çeşitli semptom ve komplikasyonlarla seyredebilmekte ve bu durum hastaların genel iyilik halinin bozularak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Biz bu çalışmamızda, hipoparatiroidi hastalarında yaşam kalitesini ve etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız, hastanemiz Endokrinoloji polikliniğine başvuran hipoparatiroidi tanılı 40 hastanın dahil edildiği kesitsel bir çalışmadır. Veriler; sosyodemografik özellikleri, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlar Ölçeği-2 kullanılarak toplandı. Ek olarak hastaların biyokimyasal ve hormonal profilleri ölçülerek kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın 35'i kadın ve 5' i erkek cinsiyetten oluşmaktaydı. Hastalarda yaşam kalitesini ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile bunlara etki eden sosyodemografik, klinik ve laboratuar bulguları değerlendirilmesi sonucunda SF-36 alt ölçeği sonuçları ile yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi fosfor, parathormon, hipoparatiroidi süresi ve hastane yatış sayısı değişkenleri arasında ilişki olduğunu gösterdik. Buna karşılık acil başvuru sayısı, kalsiyum, magnezyum, kreatin, alt, albümin, TSH ve T4 düzeyi ile anlamlı ilişki saptamadık. SYBD-2 alt ölçeği sonuçları ile eğitim düzeyi, acile başvuru sayısı ve parathormon değişkenleri ile anlamlı ilişkiler mevcuttu. Buna karşılık SYBD-2 ölçeği sonuçları ile yaş cinsiyet eğitim düzeyi, fosfor, kalsiyum, magnezyum, kreatin, alt, albümin, TSH, T4 düzeyi, hipoparatiroidi süresi hastane yatış sayısının ilişkili olmadığını gösterdik. Sonuç: Sonuç olarak hipoparatiroidili hastaların sosyo-demografik özelliklerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi incelendiğinde, medeni durumun, eğitim düzeyinin, mesleki durumun bireyin yaşamını etkileyen birbiri ile ilişkili önemli etmenler oldukları görülmüştür. Ayrıca çalışma sonuçları hipoparatiroidi hastalarında biyopsikososyal yaklaşımın bütüncül olarak değerlendirilmesi, endokrinolojik ve psikiyatrik sorunlarının ortak olarak tanımlanması gerektiğini gösterdi.

Aim: Hypopara Hypoparathyroidism may present with various symptoms and complications, and this may negatively affect the patients' quality of life by deteriorating their general well-being. In this study, we aimed to evaluate the quality of life and the influencing factors in hypoparathyroid patients. Materials and Methods: Our study is a cross-sectional study that included 40 patients diagnosed with hypoparathyroidism who applied to our hospital's Endocrinology clinic. Data were collected using sociodemographic characteristics, SF-36 Quality of Life Scale and Healthy Lifestyle Behaviors Scale-2. Additionally, biochemical and hormonal profiles of the patients were measured and recorded. Results: Our patients were 35 female and 5 male. As a result of the evaluation of the patients' quality of life and healthy lifestyle behaviors and the sociodemographic, clinical and laboratory findings affecting these, we showed that there was a relationship between the SF-36 subscale results and the variables of age, gender, education level, phosphorus, parathyroid hormone, hypoparathyroidism duration and number of hospitalizations. On the other hand, we did not find a significant relationship with the number of emergency admissions, calcium, magnesium, creatine, alt, albumin, TSH and T4 levels. There were significant relationships with the SYBD-2 subscale results and the variables of education level, number of emergency admissions and parathyroid hormone. On the other hand, we showed that there was no relationship between the SYBD-2 scale results and age, gender, education level, phosphorus, calcium, magnesium, creatine, alt, albumin, TSH, T4 levels, hypoparathyroidism duration and number of hospitalizations. Conclusion:In conclusion, when the effects of socio-demographic characteristics of hypoparathyroid patients on healthy lifestyle behaviors were examined, it was seen that marital status, education level, and occupational status were important interrelated factors affecting the individual's life. In addition, the study results showed that the biopsychosocial approach should be evaluated holistically in hypoparathyroid patients and that endocrinological and psychiatric problems should be defined jointly
Evaluation of quality life and healthy lifestyle behaviors of patients diagnosis with hypoparathyroidism
Keywords: İç Hastalıkları