İLKÖĞRETİM II. KADEME DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ DERS KİTAPLARINDA AHLÂK ÖĞRENME ALANINDA KULLANILAN HADİSLERİN DİN ÖĞRETİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - ŞAHİN, KENAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
İnsanlar çocukluk dönemlerinde fiziksel, bilişsel, dil, sosyal, dinî, ahlâkî ve benzeri birçok yönlerden hızlı bir gelişim içindedirler. Bu doğrultuda ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin bulunduğu dönem, bireyin ahlaki kişiliğinin şekillendiği önemli bir devredir. Ülkemizde bu dönemdeki çocuk ve gençlerin ahlak gelişimlerini dinin istekleri doğrultusunda gerçekleştirmeleri, -yaygın eğitimi gözardı etmeksizin- daha ziyade örgün eğitim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetlerine aktif katılmaları ile mümkün olabilmektedir. Ülkemizde ahlâk öğretimi Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersleriyle gerçekleştirilmektedir. Ahlâk öğretiminin din dersleri ile birlikte verilmesi, bu dönem çocuklarının ahlâkî kural ve kaideleri içselleştirip bunları alışkanlık halinde pratiğe dönüştürmelerini gerçekleştirmek için dinin bu konuda desteğinden faydalanma yoluna gidildiğini gösterir. ?İlköğretim II. Kademe Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Ders Kitaplarında Ahlâk Öğrenme Alanında Kullanılan Hadislerin Din Öğretimi Açısından İncelenmesi? başlıklı araştırmamızda, ilköğretim kurumlarının 6., 7. ve 8. sınıflarında ahlak öğrenme alanında kullanılan hadislerin din öğretimi açısından uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda araştırmamızın problemleri: Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ders kitaplarında ahlak öğrenme alanında kullanılan hadisler, öğrencilerin dil ve bilişsel gelişim düzeylerine uygun mudur? Kullanılan hadisler öğrencilerin dini ve ahlaki gelişim düzeylerini desteklemekte midir? Hadisler kullanıldıkları konu, kazanım, beceri ve değerleri desteklemekte midir? Hadislerin verilişi didaktik açıdan uygun mudur? Hadislerin kullanılışı yeni programa (yapılandırmacı yaklaşım) uygun mudur? soruları üzerine tasarlanmıştır. Araştırmamızda bu problemler, öğrencilerin gelişim özellikleri çerçevesinde oluşturulmuştur. İlköğretim II. Kademe Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ders kitaplarında yer alan hadisler, eleştirel bakış açısıyla metin analizi yapılarak tespitlerde bulunulmuştur. Metin analizi sonrasında tespit edilen eksiklikler doğrultusunda da bazı önerilere yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi, Ahlâk, Öğrenme Alanı, Hadis, Din Eğitimi, Din Öğretimi

Human beings in childhood period are in a rapid development such as physical, cognitive, language, social, religious and moral ways. In this context, the period where the secondary school student is the important time of shaping moral personality. In order to provide children and youth?s moral development according to demands for religion in our country, we should place religious actively in to formal educational institutions. Moral Education is performed in Religious Education in our country. Moral teaching in religious instructions internalize precept of this period children in this subject to realize to become practical in the habit. In our investigation whose title is ?Observing Hadiths In Terms of Religious Education Text book.? It is tried to determined that if the hadiths used in Primary 6, 7, 8 level classes are suitable or not. In this context our research problems: Are the hadiths used in Religious Education Textbook in field of moral education appropriate for student?s level of language and cognitive development? Do the hadiths support the student?s religious and moral developmental levels? Do the hadiths support the subject, acquisition, skills and valves that used in. Is giving hadiths didactically appropriate? Is the usage of hadiths suitable for new program (constructivist approach)? In our investigation this problems are created within the frame work of the developmental characteristics of students. Hadiths in Primary II. Level Religious Education Textbook are determined to be a critical viewpoint with making text analysis. Suggestions are put forward towards the deficiencies that determined after text analysis.
Primary II. step learning culture of religion and ethics in science hadith used in flames ethics investigation of religious education
Keywords: Eğitim ve Öğretim