Akciğer tüberkülozunda balgam numunelerinden Mycobacterium tuberculosis'in direkt mikroskopi, kültür ve PCR ile saptanması - Muz, Mehmet Hamdi; Turgut, Teyfik; Muz, Adile (My University, 2000)
Tüberküloz günümüzde halen morbidite ve mortalitesi yüksek bir hastalık olarak seyretmektedir. Bu nedenle Mycobacterium tuberculosis infeksiyonlarının doğru ve hızlı teşhisine ihtiyaç vardır. Akciğer tüberkülozu şüpheli 62 hastadan elde edilen 186 balgam numunesi M. tuberculosis'in hızlı tespiti açısından direkt mikroskopik inceleme (Ziehl-Neelsen boyası ile boyanarak), kültür (Lowenstein-Jensen besiyerine ekilerek) ve PCR (polimerase chain reaction) yöntemleriyle incelendi. Direkt mikroskopik inceleme ve PCR sonuçları M. tuberculosis'in tanısında altın standart olarak bildiğimiz kültür sonuçları ile karşılaştırıldı. Altmışiki hastanın 33'ünde (%53.2) kültürde üreme görüldü. Kültür pozitif 33 hastanın 30'unda (%90.9) direkt yayma pozitif idi. Tüm kültür ve direkt yayma pozitif hastalarda M. tuberculosis PCR ile saptandı. İlaveten, klinik olarak tüberküloz şüpheli ancak kültür ve direkt yayma negatif 29 hastanın 5'inde de PCR ile M. tuberculosis saptanabildi. Böylece direkt yayma, 62 olgunun 30'unda (%48.4), PCR ise 38'inde (%61.2) pozitif olarak saptandı (p< 0.01). Kültür ile karşılaştırıldığı zaman M. tuberculosis'in saptanmasında direkt mikroskopinin sensitivitesi %90.9, spesifisitesi %100, güvenilirliği %95.1, pozitif tahmin değeri (PPV) %100 ve negatif tahmin değeri (NPV) %90.6 olarak saptanırken PCR'ın sensitivitesi %100, spesifisitesi %82.7, güvenilirliği %91.9, PPV'si %86.8, NPV'si de %100 olarak saptandı. Sonuç olarak PCR, M. tuberculosis'in saptanmasında hızlı ve sensitif bir tanı metodu olup tedavinin erken başlanması açısından klinik kullanımda oldukça yararlı olabilir.
Keywords: Mikrobiyolojik teknikler; Tüberküloz; pulmoner; Polimeraz zincir reaksiyonu; Balgam; PCR; Bakteriyolojik teknikler; Mikroskopi; Kültür ortamı; Bakteriyel tiplendirme teknikleri; Akciğer hastalıkları; Direk mikroskopik inceleme