UNEMPLOYMENT ANXIETIES OF STUDENTS TAKING SPORTS EDUCATION IN FIRAT UNIVERSITY" - MOHAMMED, SHALAL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Anksiyete, çeşitli nedenlerle insanları etkileyen kritik tıbbi durumlardan biridir. Bu nedenlerden bazıları kalıtımla alakalı olabilirken, bazıları da majör yaşam olayları sırasında edinilmektedir. Bilim insanları ve araştırmacılar, anksiyete düzeyini ve anksiyete eğilimini ölçmek için bir dizi ölçüler geliştirmiştir. Ancak, Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (DSKE) en yaygın kullanılan ölçektir. Bu çalışmada, Türkiye Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin hem durumluk hem de sürekli anksiyete seviyelerini değerlendirmek için DSKE kullanılmıştır. Toplamda 1161 örneğe uygulanan, bu araştırmanın %30'una tekabül etmektedir ki bu da hem bay hem bayan, 333 öğrenciyi kapsar. Örneklem toplaması için dört lisans eğitimi yılı ve hem birinci hem de ikinci öğretim sınıfları dikkate alınmıştır. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yönetimi, Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon Bölümleri olmak üzere Spor Bilimleri Fakültesinin tamamı çalışmaya dahil edilmiş ve değerlendirme amacıyla kullanılmıştır. Dağıtılan anket formu, Türkçeye tercüme edilen DSKE'ye (Y Formu) göre hazırlanmıştır. Anket formu iki bölüme ayrılmıştır: Durumluk anksiyete için Form I ve sürekli anksiyete için ise Form II kullanılmıştır. Değerlendirme, katılımcılardan toplanan cevaplara göre yapılmıştır. Analiz için, SPSS 22.0 kullanılmış ve toplanan verilere genel frekans ve korelasyon testleri uygulanmıştır. Hem durumluk hem de sürekli anksiyeteyle, cinsiyet, yaş, bölüm, eğitim yılı, iş önceliği, iş deneyimi ve iş bulma umudu olmak üzere yedi temel faktör ilişkilendirilmiştir. Normal dağılım varsayımı öngörülerek, ilişkinin anlamlılığını araştırmak için Kolmogorov-Smirnov testi kullanılmıştır. Bu araştırmada boş hipotez (p < .05) olarak anılmış ve düşük anlamlılıklar, bir ilişkinin varlığını gösteren bir kanıt olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın bulgularına göre, durumluk anksiyete ve cinsiyet (hem erkek hem de kadın için), yaş aralıkları (16-18) ve (19-25) Bölümler (Spor Yönetimi I, Antrenörlük Eğitimi I ve Rekreasyon I), birinci ve ikinci eğitim yılları, iş öncelikleri (bir statüye sahip olma ve topluma yararlı bir insan olma), iş deneyimi ve iş bulma umudu arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Diğer yandan, sürekli anksiyete ve hem erkek hem de kadın öğrenciler (cinsiyetle ilgili olarak), yaş aralıkları (19-25), (21-25) ve (26-28), Bölümler (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği I ve Rekreasyon I), eğitim yılı, iş öncelikleri (para kazanma ve topluma yararlı bir insan olma), iş deneyimi ve iş bulma umudu arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, araştırmacılara ve eğitimcilere, Spor Bilimleri öğrencilerindeki durumluk ve sürekli anksiyeteyi etkileyen faktörleri anlamasına ve araştırmasına imkan sağlamaktadır. Bu çalışma, Fırat Üniversitesi'nde veya ülke çapında başka bir üniversitede gelecekte yapılacak araştırmalar için bir pilot çalışma olarak kullanılabilir. Durumluk ve sürekli anksiyete ile dikkate alınan faktörler arasındaki doğrulanan ilişki, bulguların altında yatan nedenleri daha iyi anlamak için ayrıca araştırılabilir ve böylece bu anksiyeteler ve öğrencilerin hayatı üzerindeki etkisiyle mücadele etmek için en iyi strateji uygulanabilir. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Durumluk Anksiyete, Spor Öğrencileri, Sürekli Anksiyete

Anxiety is one of the critical medical conditions that affect individuals due to various reasons. Some of these reasons may be related to inheritance while others are acquired during major life events. In order to measure the level of anxiety as well as the tendency to anxiety, scientists and researchers have developed a number of measures. However, the most commonly used measure is called Spielberger State -Trait Anxiety Inventory (STAI). In this study, STAI has been used for evaluating both state and trait anxiety levels for the students of Faculty of Sport Sciences, Firat University – Turkey. The targeted sample used in this research is 333 students from both male and female genders. Four undergraduate educational years and in both daytime and nighttime modes were considered for the sample collection. All Faculty of Sport Sciences, which are Physical Education and Sport Teaching, Sports Management, Coaching Education, and Recreation, were included and used for the evaluation purpose. The questionnaire distributed is based on STAI (Form Y) which is translated to Turkish. The questionnaire here is divided into two parts: Form I for the state anxiety and Form II for trait anxiety. The evaluation is based on the collected respondents. For the analysis purpose, SPSS 22.0 was used and general frequency and correlation tests were applied to the collected data. Seven main factors were correlated to both state and trait anxieties, namely gender, age, department, study level, job priority, work experience and the hope of finding a job. Kolmogorov-Smirnov test was used for inspecting the significance of the relationship assuming the normal distribution assumption. The null hypothesis in this research is considered as (p < .05) where any lower significance is considered as evidence proofing the existence of a relationship. According to the findings of this work, significant relationships were obtained between the state anxiety and gender (for both male and female), age ranges (16-18) and (19-25), Departments (Sports Management I, Coaching Education I and II, and Recreation I), first and second educational years, job priorities (having a status and being a human useful for society), work experience, and for the hope of finding a job. On the other hand, the significant relationships were obtained between the trait anxiety and both male and female students (with respect to gender), age ranges (19-25), (21-25) and (26-28), Departments (Physical Education and Sport Teaching I and Recreation I), study level, job priorities (earning money and being a human useful for society), work experience and the hope of finding a job. The findings of this study allow researchers and educators to understand and explore the factors that affect the state and trait anxieties in Sport Sciences students. This can be used as a pilot study for further research either Firat University or other universities nationwide. The confirmed relationship between state and trait anxieties and considered factors can also be further investigated to better understand the reasons behind the findings, allowing the deployment of the best strategy to combat these anxieties and their impact on students' life. Keywords: Anxiety, Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, Sports Sciences, State Anxiety, Students, Trait Anxiety
Fırat Universitesinde spor eğitimi alan ögrencilerinin işsizlik kaygıları
Keywords: Spor