KABAK KEMANE İLE AZERİ KAMANÇASI'NIN YAPI VE İCRA TEKNİĞİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - SEZER, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2016)
Tarihin erken dönemlerinden beri farklı isimlerle anılan çalgıların farklı coğrafyalarda ait oldukları kültürleri temsil eder hale geldiği bilinmektedir. Kültürlerin temsilcileri mahiyetinde olan Kabak Kemane ve Azeri Kamançası da birbirinin varyantı olarak adlandırabileceğimiz ve müzik tarihi içinde aynı isimlerle ya da bazen farklı isimlerle anılmış iki kardeş çalgıdır. Çalışmamızda bu iki çalgı, organolojik açıdan incelenmiş, hem teknik hem de tarihsel süreçlerini açığa çıkartacak bilgilere yer verilmiştir. Bunların dışında, bu çalgıların icracıları ile görüşülerek, adı geçen sazların günümüzdeki yeri, önemi ve kullanım şekilleri hakkında bilgiler alınmış, geçmişle günümüz arasındaki bağın durumu tespit edilmeye çalışmış ve gelecekteki durum hakkında önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Kabak Kemane, Azeri Kamançası, Kabak Kamança, Müzik, Müzik Tarihi.

It has been known that the instruments referred by different names represent the cultures that they belong to in different geographic since the early history. Kabak Kemane and Azeri Kamanca which are the representative of cultures are fellow instruments which are mentioned by different or similar names in music history and can be named as variant of each other. In this study, these two instruments were analyzed organologically, information which will bring into open both technical and historical process was included. Apart from these, by interviewing the performer of these instruments, information was gathered about the importance and use of those mentioned instruments, the situation of connection between the past and present was tried to be determined, suggestions were made about the future situation. Keywords: Kabak Kemane, Kamança of Azerbaijan, Pımokin Kamança, Music, Music History.
Comparison of Kabak Kemane and Azeri Kamancası with regard to figure and performance technique
Keywords: Müzik