HARPUT (ELAZIĞ) KUZEYDOĞUSUNDAKİ ALT PLİYOSEN YAŞLI PİROKLASTİK KAYAÇLARIN İNCELENMESİ - ÖZBULUT, ESEN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Çalışma alanı, Harput'un yakın doğusundan başlayıp kuzeydoğuya doğru Keban barajıgöl alanına kadar devam etmektedir. Bölgede yaşlıdan gence doğru Senoniyen yaşlı ElazığMagmatitleri, Maestrihtiyen yaşlı Harami Formasyonu, Orta-Üst Eosen yaşlı KırkgeçitFormasyonu, Alt Pliyosen yaşlı Elazığ Volkanitleri yüzeylemektedir.Elazığ Magmatitleri inceleme alanında granit, gabro, diyabaz, (dolerit), bazalt gibikayaçlarla temsil edilmektedir.Elazığ Magmatitlerini uyumsuz olarak örten Kırkgeçit Formasyonu konglomera, kumtaşı,masif kireçtaşı, masif kumtaşı ve marndan meydana gelmiştir.Kendisinden yaşlı birimleri uyumsuz olarak örten Elazığ Volkanitleri inceleme alanındalav akıntıları ve piroklastitlerden meydana gelmiştir.nceleme konusunu oluşturan Elazığ Volkanitleri (Harput) piroklastitleri, bütün katkılıçimentolarda katkı malzemesi olarak % 30-40'a kadar kullanılabilir.Anahtar Kelimeler: Elazığ Volkanitleri, Piroklastik, Tüf, Cüruf, Çimento,

This work investigates the old pyroclastic rocks at the north of the Harput. The area ofinterest lies from northeast of Harput to the Keban dam, lake.The rock units in the studied area (from the oldest to the youngest) are, Elazığ Magmatics(Cenonian), Harami Formation (Maestrihtiyen ), Kırkgeçit Formation (Middle-Upper Eocene),Elazığ Volcanics (Lower Pliocene ). In the study area, the Elazığ Magmatics is represented bygranite, gabro, diabase, basalts.The Kırkgeçit Formation which unconformably covers the Elazığ Magmatics, consist ofconglomerate, sandstone, massive limestone, massive sandstone and marn.The Elazığ Volcanics that covers unconformably the older units consist of lava flows andpyroclastics.Elazığ Volcanics (Harput) pyroclastics that is investigated in this study can be used in(production of) mixed cement as an admixture at the ratios of 30 % up to 40 %Keywords: Elazığ Volcanics, Pyroclastic, tüff, scoria, cement,
Investıgatıon of lower pliocene age pyroclastıc rocks in the northeast of Harput (Elazığ)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği