ZOR ZAMANLARDA ÖĞRETMEK: ÖĞRETMENLERİN AFET SONRASI ÖĞRETME MOTİVASYONLARININ İNCELENMESİ - Özmen, Erhan (My University, 2024)
Bu çalışmanın temel amacı, eğitimcilerin afet olayları sonrasında yaşadıkları dönüşümleri, bu dönüşümleri hızlandıran faktörleri, karşılaştıkları zorlukları ve bu engelleri aşmak için kullandıkları stratejileri araştırmaktır. Bu amaç kapsamında iki büyük deprem deneyimi olan beş’i kadın sekiz öğretmen ile odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni kullanılmış ve elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre eğitimcilerin, olası felaket senaryolarında motivasyonu sürdürebilmek için umut, iyimserlik, güven, hedeflere bağlılık ve farkındalık gibi özellikleri somutlaştırarak meslektaşlarına öncülük edebileceği ortaya konmuştur. Öğretmenlerin, umudu besleyerek öğrencilerin psikolojik refahını artırma kapasitesine sahip oldukları, afet sonrası gelişen amaç duygusunun zorlukların üstesinden gelmede yardımcı olduğu ve iyimser, dirençli tavırlarının normalliğin yeniden tesisine katkıda bulunduğu görülmüştür. Ayrıca, öğretmenlerin afet önleme bilgisi ve hazırlıkları, öğrenci desteğini etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu doğrultuda, eğitimcilere iyimserlik, güven ve bağlılık gibi niteliklerin kazandırılması; kriz yönetimi eğitimi verilmesi; öğretmenlerin dayanıklılığını artıracak müdahaleler yapılması ve destekleyici okul ortamı ile akran destek ağları kurulması önerilmektedir.
Keywords: Öğretmen görüşleri; Deprem; Afet sonrası eğitim; öğretme motivasyonu