Transuretral prostatektomi sonrası antibiyotik profilaksisi - Atikeler, M. Kemal; Toraman, Aşcı Zühal (My University, 2003)
Son yıllarda prostatın transuretral rezeksiyonu (TUR) sonrası profilaktik antibiyotik kullanımı standart bir hale gelirken hangi antibiyotiklerin kullanımının daha uygun olduğu çeşitli çalışmalarla tartışılmaktadır. Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde TUR yapılan 50 hasta 25 kişilik iki gruba ayrıldı. İlk gruba cerrahi girişimden bir saat önce başlamak üzere 1 g/gün seftriakson, ikinci gruba da aynı şekilde pre-operatif 400 mg intravenöz siprofloksasin + postoperatif oral 2x500 mg/gün siprofloksasin sonda çekilene kadar verildi. Hastalar sondaları çekildikten birer hafta sonra idrar kültürü ile tekrar değerlendirildi. Seftriakson kullanan grupta iki hastada (%8), i.v. siprofloksasin + oral siprofloksasin kullanan grupta ise dört hastada (%16) üriner İnfeksiyon saptandı. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p>0.05). Her iki antibiyotik kullanımının postoperatif üriner infeksiyonlarda etkili olmalarına rağmen, siprofloksasin kullanımının hem kolay hem de ucuz olması nedeni He tercih edilebileceği sonucuna varıldı.
Keywords: İdrar tahlili; Bakteriüri; Transüretral prostat rezeksiyonu; Antibiyotik proflaksisi