ELAZIĞ BASKİL İLÇESİ VE ÇÖTELİ KÖYÜ ÇEVRESİNDEKİ KEBAN METAMORFİTLERİ İLE BAZI ELAZIĞ MAĞMATİTLERİ ARASINDAKİ KONTAKT ZONU KAYAÇLARININ PETROGRAFİK İNCELEMESİ - TURGUT, NEVAL (Fırat Üniveristesi, 1996)
İnceleme alanı, Elazığ İli'nin yaklaşık 50 km güneybatısında yer alan Baskil İlçesi ile, yine Elazığ İlinin yaklaşık 20 km. Kuzeybatısında yer alan Çöteli civarını kapsamaktadır. Çalışma alanında üç birim yüzeylemektedir. Bunlardan ilki Keban Metamorfitleri olup Permo- Triyas çökelme yaşıyla bölgenin en yaşlı birimini oluşturmaktadır. Diğer birim ise Üst Kretase-Paleosen yaşlı Elazığ Mağmatitleri'dir. Bu iki birim arasındaki dokanak intrüzif olup, Keban Metamorfitlerine ait mermerler içerisine sokulum yapmış olan diyoritik bileşimli Elazığ Mağmatitleri arasındaki kontakt boyunca skarnlaşmalar oluşmuştur. Bu iki birimi yer yer Orta Eosen - Üst Oligosen yaşlı Kırgeçit Formasyonu üzerlemektedir. Birimlerin petrografik özellikleri ayrı ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Elazığ Mağmatitleri'ne ait diyoritler, çoğunlukla esas mineral olarak plajiyoklas, klinopiroksen, amfibol ve kuvarstan oluşmakta, ikincil olarak klorit, epidot ve kalsite de rastlanmaktadır. Bu kayaçlann mermerle olan dokanağma yakın kısımlarda ise sayılan bu minerallere ilave olarak sıklıkla grossüler-andradit bileşiminde granatlara, diopsit - hedenberjit türü piroksenlere, piroksenlerin uralitleşmesi sonucu ise sıklıkla tremolit - aktinolit türü amfibollere de rastlanmaktadır. Kontakt metazomatik kayaçlann incelenmesi sonucu bunların epidot-granat skam ve piroksen-granat skarndan oluştuğu görülmektedir. Bu mineral toplulukları dikkate alındığında kontakt metazomatik kayaçlann Üst Kretase sonunda Keban Metamorfitleri içerisine sokulum yapan diyorit bileşimli mağmatik kayaçlann dokanaklannda hornblend- hornfels fasiyesinde oluşmuş olduklannı vermektedir.

The study area iş located at the approximately 50 km southwest of Elazığ-Baskil town and at the approximately 20 km northwest of Elazığ-Çöteli village In the study area there are three different units. The first of these is Permo-Triassic aged Keban Metamorphites which are the oldest unit of the study area. Another of them is Upper Cretaceous Paleocene aged Elazığ Magmatics. The contact between these two units is intrusive and the skarnizations formed along the contact between Elazığ Magmatites with diorite composition which intruded into the marbles belong to Keban Metamorphites. Middle Eocene-Upper Oligocene Kırkgeçit Formation overlain these two units. Petrographical features of units are studied seperately. The diorites belong to Elazığ Magmatites are mostly composed of plagioclase clinopyroxene, amphibole and quvartz as main mineral and are meet chlorite, epidote and calcite as secondary minerals. At the vicinity parts to their contact with marble of these rocks are frequently meet to garnets with grossiilar, andradite composition and pyroxene with diopsite - hedenbergite composition and amphiboles with tremolite - actinolite composition which formed resvit of the uralitization of the pyroxene as add to these minerals. The result of investigation of the contact metasomatic rocks is observed that these rocks are composed of epidote-garnet skarn and pyroxene-garnet skarn when these mineral associations taken in to consideration. Contact metasomatic rocks formed at the hornblende hornfels facies in the contact of the magmatic rocks with diorite composition which intruded in to Keban Metamorphites at the last Upper Cretaceous.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering