KAYISI ÇEKİRDEĞİ KABUĞUNUN İLAVE EDİLMESİ İLE ELDE EDİLEN HAFİF BETONUN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ATALAR, ONUR (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bölgemizde kültür bitkisi olarak fazla miktarda kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bukayısıların fabrikasyon artığı olan kayısı çekirdeği kabukları da oldukça fazla miktarda meydanagelmektedir. Bu atık malzeme yalnızca bölge halkı tarafından yakacak olarakdeğerlendirilmektedir.Bu çalışmada, kayısı çekirdeği kabuklarının beton içerisinde agrega gibi davranışgösterebileceği varsayılmıştır. Ayrıca bu kabukların hem boşluklu yapıları hem de düşük birimağırlıkları nedeniyle, beton içerisinde agrega ile belirli oranlarda yer değiştirilerek hafif betonelde edilmeye çalışılmıştır.Toplam agrega hacmine göre %5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 ve 40 oranlarında kayısıçekirdeği kabuğu normal agrega ile yer değiştiriliş ve elde edilen numuneler üzerinde, birimağırlık, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, SEM ve EDX deneyleri yapılmıştır.Elde edilen deneysel veriler ışığında, %25 kayısı çekirdeği kabuğu ilavesi ile hafif betonelde edilebilmiştir. Beton içerisindeki kayısı çekirdeği kabuğu miktarı arttıkça birim ağırlık,basınç ve eğilme mukavemetlerinde azalmalar meydana gelmiştir. Bu azalma beton içerisinde%5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 ve 40 oranlarında kayısı çekirdeği kabuğu ilavesiyle, basınçdayanımında %7.5, 18.5, 24.5, 34, 41, 45, 50 ve 57, birim ağırlıkta %3, 5, 7, 8, 11, 13, 15 ve 17,eğilme mukavemetinde ise %0.5, 0.9, 2.6, 4.3, 5.9, 6.9, 7.4 ve 17.7 oranlarında meydanagelmiştir.Anahtar Kelimeler: Hafif beton, kayısı çekirdeği kabuğu, birim ağırlık, basınç mukavemeti,eğilme mukavemeti.VI

Apricot raising is produced very much as a culture plant in our region. Apricot pipshells which are fabrication waste of this apricot are produced very much. This waste material isevaluated as fuel by this region people.In this study it is supposed that apricot pip shells can behave as normal aggregate inconcrete. Besides, because of pored structures and low specific gravity of this apricot pip shells,they are replaced by definite ratios with normal aggregate and heavyweight concrete is tried toobtain.In this study, normal aggregate was replaced with apricot pip shells as 5%, 10, 15, 20,25, 30, 35 and 40 of the total aggregate volume and density, compressive strength, bendingstrength, SEM and EDX experiments was tested on these concrete samples.After the experimental results, heavyweight concrete was produced with addition 25%apricot pip shells in normal concrete. When apricot pip shells content was increased in concrete,density, compressive strength, and bending strength of concrete was decreased. This reductionwas 7.5%, 18.5, 24.5, 34, 41, 45, 50 and 57 on compressive strength, 3%, 5, 7, 8, 11, 13, 15 and17 on density and 0.5%, 0.9, 2.6, 4.3, 5.9, 6.9, 7.4 and 17.7 on bending strength of hardenedconcrete, when normal aggregate was replaced with apricot pip shells as 5%, 10, 15, 20, 25,30,35 and 40 respectively.Keywords: Lightweight concrete, apricot pip shell, unit weight, compressivestrength, bending strength.VII
Investigation of characteristic properties of lightweight concrete obtained addition with apricot pip shell
Keywords: İnşaat Mühendisliği