TOTAL İNTRAVENÖZ ANESTEZİDE YARDIMCI ANESTEZİK OLARAK KETAMİNİN YERİ - EZİCİ, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2002)
I. ÖZET TÎVA, sedatif-hipnotik, opioid ve kas gevşeticilerin intravenöz yolla infuzyon şeklinde kombine edilerek kullanılması ile gerçekleştirilir. TİVA, înhalasyon anestezisinin çevre ve organ sistemlerine toksik etkilerinden korunmak amacı ile anestezide kullanılan bir alternatif yöntemdir. Ketamin, subanestezik dozlarda bile güçlü analjezik etkisi olan, solunum ve dolaşım sistemi üzerine negatif etkisi olmayan, uzun süreli rutin operasyonlarda yüksek güvenlik sının bulunan anestezik ajandır. Başlıca dezavantajı hipertansiyona neden olması ve acil girişim gerektiren psikomimetik reaksiyonlara neden olmasıdır Çalışmamızda, midazolam-ketamin, propofol-ketamin, midazolam-fentanil ve propofol-fentanil kombinasyonlarının hemodinamik, metabolik, endokrin parametreler ve postoperatif derlenme karakteristikleri üzerine etkilerini araştırarak TİVA'da ketaminin yardımcı anestezik olarak opioidlerle karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmamıza ASA I-G grubundan, 18-60 yaş arası, 60 erkek hasta dahil edildi. Olgular rastgele 4 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunda Grup I; miclazolam-ketamin, Grup E; propofol-ketamin, Grup UT; Midazolam-fentanil ve Grup IV olgulara Propofol-fentanil kombinasyonu ve bütün olgulara kas gevşetici olarak veküronyum uygulandı. Anestezi idamesinde propofol, midazolam ve ketamin infuzyon şeklinde fentanil ve veküronyum aralıklı bolus şeklinde uygulandı. Tüm olgular monitörize edilerek KAH, SpO2 ve OAB değerleri belli aralıklarla kaydedildi İndüksiyondan önce, indüksiyondan 30 dakika sonra ve postoperatif 24 saat sonra hastalardan kan örnekleri alınarak adrenalin, noradrenalin, renin, aldosteron, ACTH, glükoz ve kortizol düzeyleri çalışıldı. Olguların uyanma süreleri, VAS değerleri, analjezik gereksinimi, bulantı, kusma, halüsinasyon-nahoş rüya-kabus ve farkında olma gibi derlenme karakteristikleri kaydedildi. Olguların KAH, OAB ve SpO2 değerleri benzerdi Postoperatif VAS değerleri gruplararası karşılaştırıldığında 15-3 Oncu dakikada grup IV'te grup ET e göre, anlamlı olarakyüksekti. Uyanma süreleri, derlenme karakteristikleri ve biyokimyasal parametreler yönünden gruplar karşılaştırıldığında benzer sonuçlar tespit edildi. Sonuç olarak, TİVA'da subanestezik dozlarda yardımcı anestezik olarak ketaminin opiodlere alternatif olarak önerilebileceği ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: TİVA, ketamin, fentanil, propofol, midazolam
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation