PSORİASİS TEDAVİSİNDE TOPİKAL CALCİPOTRİOL İLE ANTRALİN DAKİKA TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - SAĞLAM, SONGÜL (Fırat Üniveristesi, 1997)
Çalışmaya toplam 63 hasta alındı. 3 hasta kontrole gelmediği için çalışmadan çıkarıldı. Randomize olarak seçilen 30 hastalık birinci gruba antralin dakika tedavisi, 30 hastalık ikinci gruba ise topikal olarak calcipotriol merhem tedavisi uygulanarak her iki tedavinin etkinliği karşılaştırıldı. 8 hafta süren tedavi sonucunda, her iki grupta başlangıca göre lezyonlarda anlamlı bir iyileşme gözlendi. Calcipotriol merhem tedavisi uygulanan hastalarda iyileşme; antralin dakika tedavisinden daha erken ve klinik olarak daha fazla olmasına rağmen, iki ilacın etkinlikleri arasındaki fark istatistik olarak anlamlı bulunmadı. Tedavi süresince calcipotriol merhem uygulanan hastaların % 16.66'sında perioral dermatit, % 10'unda lezyon çevresinde kaşıntı gözlendi. Antralin dakika tedavisi uygulanan hastaların % 13.33'ünde lezyon çevresinde eritem, % 13.33'unda hafif irritasyon, % 3.33'ünde follikülit izlendi. Tedaviyi kesecek bir yan etki gözlenmedi. Her iki tedavi sonucunda sistemik bir etki ve laboratuvar sonuçlarında istatistik olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Dermatoloji; Dermatology