İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve medya yapılanmaları - Şahin, Muzaffer; Avşar, Zakir; Safi, İsmail (My University, 2018)
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) medya alanında bazı kurumsal yapılanmalara giderek üye ülkelerdeki medya yayınlarının düzenlenmesi, yasal altyapıların oluşturulması, gazetecilerin bir araya gelmesi ve özgün etik kuralların belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. İİT’nin medya alanında yürüttüğü çalışmalar İslam ülkelerine ve İslamiyete yönelik negatif algı oluşturulması ve emperyal medya müdahalelerine karşı ortak kalkan olarak düşünülmektedir. Bu çabalar aynı zamanda İslamofobi ile mücadelede güçbirliği zemini oluşturmaktadır. İİT’nin medya alanında örgütlenme çalışmalarından başarılı sonuç alabilmek için İslam ülkeleri arasındaki çatışmaların, antagonizmanın azaltılması başlı başına önem taşımaktadır. Bu makalede öncelikle İslam ve iletişim konusu literatür taraması yapılarak incelenmiş, ardından İİT çatısı altındaki medya yapılanmaları, geleneksel ve yeni medyaya yönelik çalışmalar ele alınmış ve tartışılmıştır. İİT’nin ambleminden ve kültürel içeriklerinden ilhamla McLuhan’ın küresel köy kavramına alternatif İslami küresel köy kavramı ortaya atılabilir mi sorusu da çalışma kapsamında değerlendirilmiştir.

Organization of Islamic Cooperation (OIC) has been working in the field of media in order to organize media publications in member countries, form legal infrastructures, bring journalists together and work to determine specific ethical rules. The work of the OIC in the field of media is considered as a common shield protecting the Islamic countries against the negative perception of Islam and the imperial media approach. These efforts constitute cooperation in the fight against Islamophobia. The reduction of antagonism in Islamic countries in itself is crucial in order to be successful in the work of organizing the media field of the OIC. In this article, literature and communication on Islam are examined while traditional and media structures under the roof of the OIC are discussed. Inspired by the emblem and cultural content of the OIC, the concept of an Islamic global village has ben discussed referring to McLuhan's concept of global village.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: İİT; Medya; İslam; İslamofobi; İslami küresel köy; OIC; Media; Islam; Islamophobia; Islamic global village