BEHÇET HASTALIĞINDA OSTEOPONTİN DÜZEYİ - ERTÜRKLER, ENİS (Fırat Üniveristesi, 2010)
Behçet hastalığı (BH) kronik seyirli, tekrarlayıcı, sistemik bir vaskülittir. Hastalığın etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. BH etyopatogenezinde endotel hasarı ve anormal immün yanıt suçlanmaktadır. Bu çalışmada Th1 immün yanıtta ve kronik İnflamasyonda rolü olduğu bilinen osteopontin molükülünün BH ile ilişkisi araştırıldı.Çalışmaya 60 behçet hastası ve kontrol grubu olarak 50 sağlıklı birey ve 63 psoriyazis hastası alındı. Uluslararası Çalışma Grubu Tanı Kriterlerine göre BH tanısı konulup, en az bir mukokutanöz bulgusu olan hastalar aktif, çalışma esnasında herhangi bir mukokutanöz bulgusu olmayanlar ise inaktif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda Behçet hastaları, damar tutulumu açısından aktif olanlar (Çalışma esnasında derin ven trombozu (DVT), yüzeyel gezici tromboflebit (YGTF) ve büyük damar tutulumundan en az biri mevcut olan hastalar), inaktif olanlar (daha önce DVT, YGTF ve büyük damar tutulumu geçirmiş olan hastalar) ve damar tutulumu olmayanlar şeklinde 3 ayrı gruba ayrıldı.Behçet hastalarında ve psoriyazis hastalarında plazma osteopontin (OPN) seviyeleri sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p<0.001, p<0.001). Aktif Behçet hastaları, inaktif Behçet hastaları ve psoriyazis hastalarında plazma OPN seviyesi sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti (sırasıyla p<0.001, p=0.008, p<0.001). Aktif Behçet hastaları ile inaktif Behçet hastaları arasında, aktif Behçet hastaları ile psoriyazis hastaları arasında ve inaktif Behçet hastaları ile psoriyazis hastaları arasında ortalama plazma OPN düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05).Damar tutulumu açısından aktif Behçet hastaları ve inaktif Behçet hastaları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ortalama plazma OPN düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (sırasıyla p=0.01, p<0.001). Damar tutulumu açısından aktif olan Behçet hastaları ile inaktif olan Behçet hastaları, damarsal tutulumun olmadığı Behçet hastaları ve psoriyazis hastaları arasında, OPN düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05).Sonuç olarak Th1 tipinde inflamatuar yanıt ve makrofaj kemotaksisinin baskın olduğu kronik inflamatuar hastalıklar olan BH ve psoriyazis de plazma OPN seviyesinin oldukça yüksek düzeyde olduğunu saptadık. OPN, gerek Th1 inflamatuar yanıtı, gerekse de makrofaj kemotaksisini arttırarak bu inflamatuar süreçte önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte OPN düzeylerinin bu hastalıkların aktivitesiyle ilişkili olmadığını saptadık. Dolayısıyla bu hastalıkların aktivitesini ve tedavi cevabını değerlendirmede OPN'nin yararlı bir kriter olarak kullanılamayacağını düşünmekteyiz.Anahtar kelimeler: Behçet hastalığı, psoriyazis hastalığı, osteopontin, Th1 immün yanıt.

Behçet disease (BH) is a chronic, recurrent , systemic vasculitis. The etiology of the disease can not been clearly explained. Endothelial injury and abnormal immune response are accused in BH etiopathogenesis. In this study, the relationship between the molecule of osteopontin which is known to be effective in chronic inflamation and Th1 immune response and BH was investigated.60 behçet patients, 50 healthy controls and 63 psoriasis patients were included to the study. Patients who are diagnosed as BH according to international study group diagnosis criteria and who have at least one mucocutenous findings were evaluated as active and who don?t have mucocutaneous findings during the study inactive patients. İn our study patients were divided to three groups; According to vasküler involvement active patient (who have at least one of the deep venous thrombosis (DVT), superficial migratory trombophlebitis (YGTF) and major vaskuler involvement during the study), inactive patients (patients who have DVT, YGTF and major vaskuler involvement previously) and patients without vaskuler involvement.The plasma osteopontin (OPN) levels of the Behcet and psoriasis patients were found statistically significantly higher than the group of healthy controls. (p<0.001, p<0.001, respectively). Active Behçet patients, inactive Behçet patients and psoriasis patients were statistically significantly higher than the healthy control group (respectively, p<0.001, p=0.008, p<0.001). There were no statistically significant differences between active Behçet patients and inactive Behçet patients, between active Behcet patients and psoriasis patients and between inactive Behçet patients and psoriasis patients (p>0.05).When active and inactive Behçet patients compared with healthy control group in terms of vascular involvement, mean plasma OPN levels were found statically significantly higher (p=0.01, p<0.001, respectively). Between the Behçet patients who are active and inactive in terms of vascular involvement, Behçet patients who don?t have vascular involvement and psoriasis patients, there were no statistically significant differences in the OPN levels (p>0.05).Finally, we determined that plasma OPN levels were very high in BH and psoriasis that are the chronic inflammatory diseases in which Th1 type inflammatory response and macrophage chemotaxis are dominant. OPN has an important role in this inflammatory process by increasing both Th1 inflammatory response and macrophage chemotaksis. However, we determined that OPN levels were not related with these diseases? activities. Therefore we think that OPN can not be used as a beneficial criteria in the evalution of these diseases? activities and the response to the therapy.Key words: Behcet disease, psoriasis disease, osteopontin, Th1 immune response.
Osteopontin levels in behcet disease
Keywords: Dermatoloji